Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Succesul politicilor norvegiene de integrare în societate a comunității sámi, sursă de inspirație pentru specialiști români implicați în proiecte de incluziune și abilitare a romilor

Succesul politicilor norvegiene de integrare în societate a comunității sámi, sursă de inspirație pentru specialiști români implicați în proiecte de incluziune și abilitare a romilor

Kåfjord, o localitate din nordul Norvegiei în care trăiește o importantă comunitate sámi, este locul unde 11 specialiști români, implicați în proiecte de incluziune a romilor finanțate prin Programul Dezvoltare locală, au participat în perioada 6-8 februarie 2023 la un program de formare și de schimb de experiență axat pe problematica împuternicirii grupurilor minoritare.

Facilitat de experți ai Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), programul le-a oferit participanților din România ocazia de a cunoaște modul în care statul și societatea norvegiană au reușit să asigure incluziunea și împuternicirea minorității sámi, una dintre cele mai vechi populații indigene din Europa.

Deși s-a confruntat de-a lungul timpului cu diverse forme de discriminare etnică, religioasă și culturală din partea populației majoritare, comunitatea sámi se bucură, în prezent, de drepturi care îi protejează identitatea culturală și lingvistică.

Pe parcursul celor trei zile de activități, prin mijlocirea doamnei Britt Pedersen, viceprimar al localității Kåfjord, participanții au făcut cunoștință cu istoria, tradițiile și cultura sámi, participând alături de membrii comunității locale la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale Sámi. Anul acesta, pe 6 februarie, au fost marcați 30 de ani de la prima sărbătorire a acestui eveniment.

Întâlnirile delegației din România cu reprezentanți ai primăriei, ai Centrului pentru Oameni din Nord din Kåfjord și ai unei școli din localitatea Manndalen în care se predă limba sámi au facilitat contactul direct cu numeroase exemple de bune practici în ceea ce privește furnizarea de servicii publice de calitate comunității sámi. De la reprezentanții bibliotecii publice din localitate participanții au aflat că literatura  în limba sámi este adusă mai aproape de comunitate inclusiv prin intermediul unei biblioteci mobile. În același registru cultural, delegația a putut vedea spațiul amenajat de autorități pentru Festivalul International Indigen Riddu Riddu, organizat anual în Kåfjord. Manifestarea, care în acest an va fi organizată în luna iulie, propune programe pentru întreaga familie, inclusiv muzică, cursuri și seminare, expoziții de artă, proiecții cinematografice, literatură, activități culturale pentru copii și tabără de tineret.

“Oricât de mari ar fi diferențele de ordin lingvistic, diversitatea este un câștig pentru orice societate. Am cunoscut oameni foarte deschiși, care își învață copiii să fie mândri de moștenirea lor culturală și sunt bucuroși să o împărtășească tuturor interesați”, sintetizează experiența norvegiană Pavel Sinka, consilier pentru comunicare în cadrul Primăriei Orașului Pecica din județul Arad.

Programul de formare și schimb de experiență axat pe problematica împuternicirii grupurilor minoritare face parte dintr-o serie de acțiuni finanțate prin intermediul Fondului Bilateral aferent Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, al căror obiectiv este de a contribui la consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia, pe de o parte, și România, pe de altă parte.