Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI: Manuela a spus „NU” violenței domestice și a început o viață nouă alături de fiul ei

OAMENI PENTRU OAMENI: Manuela a spus „NU” violenței domestice și a început o viață nouă alături de fiul ei

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă, cu adevărat, o șansă.

În județele Bacău, Iași, Neamț și Vaslui, Institutul de Medicină Legală Iași derulează, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021, proiectul “GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen”, prin care este facilitat accesul victimelor abuzului și violenței domestice și de gen la servicii integrate, în scopul ieșirii din situația de criză. Astăzi împărtășim cu cititorii noștri povestea unei femei, mamă a unui bebeluș de câteva luni, care a găsit curajul să-și părăsească soțul abuziv și violent. Înțelegerea și sprijinul care i-au fost atât de necesare în situația în care se afla i-au fost acordate de specialiștii proiectului Gloria. Cu aceștia Manuela a intrat în contact cu ajutorul unei linii telefonice gratuite, care funcționează 24 de ore, 7 zile pe săptămână, inclusiv în timpul sărbătorilor legale, fiind dedicată special victimelor violenței.

„Vă mulțumesc pentru tot și toate. Mă ajută inclusiv faptul că vă aud la telefon. Îmi transmiteți o stare de bine și nu mă mai simt a nimănui. E umilitoare pentru mine situația asta, nu credeam vreodată că voi fi în poziția de a umbla cu sacoșele după mine, ascunzându-mă, însă sunt gata să trag ce e mai greu pentru ce e mai bine. Până la urmă nu mi l-a băgat nimeni pe gât, eu mi l-am ales, asta e crucea. Chiar și așa cum stau lucrurile, dacă aș da timpul înapoi nu aș face altfel, pentru că așa nu l-aș mai avea pe fiul meu și nu-mi văd viața fără el. Vă mulțumesc. Pentru ce faceți pentru mine și pentru restul mămicilor. Vă mulțumesc! 🤗🙏”.

Cum a ajuns Manuela în această situație?

“Mamă unui băiețel care în câteva zile va împlini cinci luni, Manuela a fost nevoită să plece de acasă. Sentimentele de teamă, spaimă și teroare se interpuneau celor de bucurie și fericire pentru faptul de a fi mamă. Starea ei emoțională era foarte fragilă. Era disperată și căuta ajutor.

Asistenta socială de la primăria comunei unde Manuela a trebuit să se mute în mare grabă în noaptea în care tatăl băiețelului a fost mai agresiv ca niciodată, avea să-i spună că poate găsi un sprijin dacă sună la serviciul telefonic Helpline. Măcar un sfat, o îndrumare.

Resursele de la primărie sunt limitate. Mai mult, Manuela nu are acolo domiciliul stabil și toate formalitățile administrative ar fi putut dura mult. Și oricum nu ar fi de ajutor acum, când Manuela trăiește cu frică pentru viața ei și cea a fiului. Așa că a sunat la Helpline și și-a deschis sufletul, vorbind despre transformarea poveștii ei de dragoste într-un coșmar, în care abuzurile fizice, umilințele, jignirile, amenințările și șantajul din partea partenerului au devenit din ce în ce mai dese, crescând în intensitate.

În noaptea în care s-a derulat ultimul episod de violență, prinzând curaj printre țipete și amenințări, a reușit să sune la 112. Agenții de poliție care s-au prezentat la adresa indicată au ajutat-o să plece, împreună cu băiețelul, din casa în care era ținută captivă de mai bine de jumătate de an.

Ordinul de protecție provizoriu a fost salvarea ei. În perioada în care a așteptat prelungirea acestuia, ascunsă fiind, era îngrozită la gândul că poate nu va găsi înțelegere și ajutor, situație în care ar fi fost nevoită să se întoarcă în casa de unde a plecat. Dar nu a fost așa. Convorbirile telefonice cu Izabela, asistenta socială din cadrul proiectului GLORIA, au devenit un puternic suport emoțional și informațional, ajutând-o să depășească etapa, determinând-o să se simtă în siguranță și să conștientizeze că poate fi o mamă bună. Întâlnirea cu avocata Laura, colaboratoare a proiectului GLORIA, recomandată de echipa proiectului, i-a adus noi perspective de rezolvare pe termen lung: tatăl va putea, prin hotărâre judecătorească, să-și exercite obligațiile părintești, fără să se manifeste prin amenințări și șantaj la adresa ei.

Pentru a-și învinge frica că și-ar putea pierde rolul de mamă și pentru a-și redefini relația cu partenerul ei, specialiștii din cadrul proiectului GLORIA i-au oferit Manuelei consiliere psihologică. În cadrul sesiunilor, aceasta a fost ajutată să își redobândească echilibrul emoțional necesar reluării drumului în viață, de această dată calea aleasă fiind lipsită de violență și deznădejde”.

Material realizat de Petronela Șerban, coordonator de servicii în cadrul Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară.    

#Îndrăznește să spui „NU” violenței domestice

#tel verde 0800.070.017

Proiectul “GLORIA – asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen” se desfășoară în perioada martie 2021 – mai 2023 și este implementat de Institutul de Medicină Legală Iași, în parteneriat cu Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Corona, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și Fundația Hedda din Norvegia. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.226.252 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia