Premieră: Muzeul Virtual al Culturii Romilor din România și-a deschis porțile
Cine sunt romii? Ce este cultura romani? Când a fost abolită sclavia romilor în Țara Românească? Care sunt stereotipurile asociate romilor? Care sunt valorile literaturii și muzicii romani? Sunt doar câteva întrebări al căror răspuns îl puteți afla vizitând Muzeul Virtual al Culturii Romilor, lansat de Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, împreună cu Centrul Rromilor „Amare Rromentza” și Agenția de Dezvoltară Comunitară “Împreună”. Evenimentul a avut loc în data de 20 februarie 2023, moment simbolic al celebrării a 167 de ani de la Dezrobirea romilor în Țările Române.
Realizat în cadrul proiectului de incluziune a romilor “Putem mai mult împreună!”, derulat de Agenția de Dezvoltară Comunitară “Împreună” cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021, muzeul și-a propus să promoveze, într-un mod accesibil, istoria și cultura romilor din România.
„Ne dorim şi să emoționăm, să creăm empatie, să înțeleagă şi să simtă vizitatorul acestui muzeu virtual cine sunt romii, cum au trăit romii, care este istoria romilor în România. E o poveste, din păcate, tragică, dar şi cu realizări, şi cu valori, şi cu personalități, şi cu o limbă, o cultură importante pentru omenire, ca orice limbă şi orice cultură”, a explicat doamna Delia Grigore, președinta Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.
Muzeul este rezultatul dezbaterilor și consultărilor cu un grup extins de experți și artiști romi și este structurat pe spații virtuale (săli) tematice, care reflectă atât istoria tragică a romilor din România (Sclavia, Holocaustul, asimilarea culturală din perioada regimului socialist, rasismul anti-rom contemporan), cât și valorile culturii romani tradiționale și moderne. În acest sens, muzeul dispune de opt spații muzeale: Ancestralitate, Dezumanizare, Reorganizare, Exterminare, Asimilare, Reconstrucție, Stigmatizare și Vizionarism.
“Scopul muzeului este de a face cunoscută istoria romilor, atât pentru romi, cât și pentru neromi, întrucât în cadrul unităților de învățământ accesul la informațiile cu privire la aceste bucăți din istoria noastră, a tuturor, sunt limitate. Pentru a fi adus în atenția publicului, muzeul a fost promovat în 40 de localități, prin intermediul Caravanei Muzeului Virtual al Culturii Romilor, campanie al cărei mesaj a ajuns la peste 2.000 de persoane”, spun reprezentanții Agenției de Dezvoltară Comunitară “Împreună”.
Realizarea unui muzeu virtual dedicat culturii romilor este doar una dintre numeroasele măsuri de împuternicire a romilor inițiate în cadrul proiectului “Putem mai mult împreună!”, măsuri menite să contracareze stereotipurile legate de persoanele de etnie romă, să reducă discriminarea și să evidențieze cultura și valorile romani. Ei i se adaugă cursurile de educație interculturală și de istorie a romilor adresate directorilor de școală, cadrelor didactice și elevilor, inițierea tinerelor rome în storytelling, blogging și vlogging sau instruirea unor experți și lideri romi pe tematici precum: combaterea discriminării, comunicare și vorbit în public, identitate romani și practici culturale pozitive.
Muzeul Virtual al Culturii Romilor poate fi vizitat aici: https://romanomuseum.com/
–––––––-
Proiectul “Putem mai mult împreună!” s-a desfășurat în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023 și a fost implementat de Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, Asociația Centrul Rromilor ”Amare Rromentza”, Asociația Comunităților Marginalizate, Asociația Romilor din Făgăraș, Asociația DANROM Făurei, Asociația ”Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău” și Asociația Romilor Ursari din Dagâța. Valoarea grantului alocat proiectului a fost de 897.454 de euro, fiind oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web dedicată acestuia