Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Persoanele private de libertate din Penitenciarul Iași își pregătesc reintegrarea în societate învățând noi meserii

Persoanele private de libertate din Penitenciarul Iași își pregătesc reintegrarea în societate învățând noi meserii

La Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, 52 de deținuți urmează în această perioadă cursuri de calificare în meseriile de frizer, instalator și ajutor de bucătar. Cursurile sunt organizate de Asociația “Om Bun”, în cadrul proiectului “Impact Just – Îmbunătățirea mecanismelor și politicilor actuale privind condițiile și tratamentul persoanelor private de libertate”, finanțat prin Programul Dezvoltare locală. După ispășirea pedepsei, meseria astfel dobândită îi va ajuta pe să se integreze mai ușor pe piața muncii și să înceapă, astfel, o viață nouă.

În luna martie, prima grupă de cursanți, formată din 17 persoane private de libertate, a început formarea în specializarea de frizer. Pentru alte două calificări, de ajutor de bucătar și instalator instalații tehnico-sanitare și de gaz, cursurile vor începe la începutul lunii aprilie. Selecția celor 52 de beneficiari ai programului de calificare s-a realizat în faza inițială a proiectului. În timpul derulării activităților de informare și consiliere, deținuții au fost rugați să își exprime interesul  cu privire la meseria pe care și-ar dori să o învețe. Informațiile astfel obținute au fost coroborate cu nivelul de studii necesar participării la cursurile de calificare pentru care s-a optat, avându-se în vedere, în același timp, evitarea furnizarea de cursuri de formare în meserii pentru care candidații dețineau deja o diplomă de calificare.

Inițiatorii proiectului au încredere că, în urma parcurgerii programului de formare, noile meserii le vor aduce beneficiarilor surse sigure de venit, fiind redus astfel, în mod semnificativ, riscul de recidivă.

“Una dintre cele mai căutate activităţi din cadrul proiectului IMPACT JUST este cea de formare, în diferite meserii, a persoanelor private de libertate. În următoarea perioadă va începe derularea cursurilor de calificare în specializările: instalator instalații tehnico sanitare și de gaz precum şi ajutor de bucătar. Deţinuţii au o şansă reală de angajare după executarea pedepsei, fapt care a făcut ca această activitate să prezinte foarte mult interes în rândul acestora. Aşa s-a explicat şi de ce întrebarea <<când încep cursurile>> a fost cea mai des auzită de către experţii noștri din partea deţinuţilor”, au explicat reprezentanții proiectului în cadrul unei mese rotunde de prezentare a rezultatelor intermediare, organizată la Iași în data de 16 martie 2023.

Cursurile de calificare au o durată de 360 ore. Dintre acestea, 120 de ore sunt axate pe aspecte teoretice, restul de 240 fiind dedicate practicii, ceea ce permite consolidarea deprinderilor necesare exercitării noilor meserii.

Proiectul ”IMPACT JUST – Îmbunătățirea mecanismelor și politicilor privind condițiile și tratamentul persoanelor private de libertate” se desfășoară în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023, fiind implementat de Asociația Om Bun, în parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Proiectul și-a propus să contribuie la consolidarea capacității instituționale a sistemului judiciar, la îmbunătățirea proceselor instituționale și la eficientizarea implementării standardelor Consiliului Europei cu privire la Drepturile Omului la nivelul Penitenciarului Iaşi, cu efect multiplicator la nivelului instituțiilor de tip penitenciar din România. Valoarea grantului alocat proiectului este de 827.855 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Află mai multe accesând pe pagina web a proiectului