Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI. Mersul pe monociclu și dăruirea i-au adus pe elevii școlii din comuna Recea pe cea mai mare scenă a talentelor din România

OAMENI PENTRU OAMENI. Mersul pe monociclu și dăruirea i-au adus pe elevii școlii din comuna Recea pe cea mai mare scenă a talentelor din România

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.

Școala Gimnazială Recea din comuna Recea, județul Brașov este una din cele 32 de școli din România unde Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) Bucureşti, prin intermediul proiectului “Integrarea socială şi educaţională durabilă prin activităţi sportive”, urmărește să reducă abandonul școlar, prin promovarea unui tip de educație incluzivă bazat pe activități sportive. Astăzi împărtășim cu cititorii noștri povestea unui grup de elevi ai acestei școli, care, călăuziți de mentorul lor, domnul Nelu Avram, profesor de educație fizică și sport și director al școlii din Recea, elevii au demonstrat că prin dăruire și muncă niciun vis nu este imposibil de împlinit.

Absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport București, specialitatea gimnastică, domnul Nelu Avram a realizat că activitățile sportive pot determina elevii în situații vulnerabile să îndrăgească școala, astfel că de mai bine de 14 ani, promovează în școală diverse sporturi precum oina, școala de circ sau atletismul.

Deseori, sportul practicat în școală depășește limitele acesteia, un exemplu în această privință fiind reprezentat de crosul „Memorial Ion Gavrilă Ogoranu” aflat la cea de a 11-a ediție și care, în 2022, a adunat la start un număr de 500 copii şi adulţi.

În urmă cu 9 ani, domnul profesor Avram, a pus bazele unei trupe de acrobați formată din elevi aflați în risc de abandon școlar, tocmai pentru a-i încuraja să vină la școală. Copiii, care fac parte din familii defavorizate și au o situția dificilă materială, au regăsit, cu uimire, lumea fantastică a circului, trapezul, cercul, eșarfa aeriană, monociclul fiind doar câteva dintre numerele specifice domeniului, devenite acum familiare elevilor.

”Am considerat că este o oportunitate prin care pot aduce această lume frumoasă a circului și elevilor de la Recea” spune Nelu Avram, cel care cu dedicație și pasiune a creat această emulație în școală dar și în comună.

Cea mai mare satisfacție a venit anul acesta, când 10 elevi din trupa de echilibristică, parte a proiectului “Integrarea socială şi educaţională durabilă prin activități sportive”, au ajuns pe cea mai mare și visată scenă, scena emisiunii “Românii au Talent”. Elevii au dat dovadă de o bună capacitate de concentrare, atenție și o stăpânire absolută a emoțiilor, realizând un număr senzațional de echilibristică pe monocicluri. Au demonstrat că ceea ce părea imposibil poate fi realizat, trecând în etapa următoare și primind aprecieri de la români din întreaga țară.

Îi felicităm și le urăm succes în etapa următoare!

Proiectul „Integrarea socială și educațională durabilă prin activități sportive” se desfășoară în perioada mai 2019 – mai 2023 și este implementat de Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS), în parteneriat cu Școala Norvegiană de Științe ale Sportului (NSSS). Valoarea grantului alocat proiectului este de 4.373.581 de euro, acesta fiind oferit de Norvegia, prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia