Refugiații ucraineni din zona Moldovei, sprijiniți să se integreze social și să înceapă o nouă viață
Mănăstirile Voroneţ, Putna, Moldoviţa și Suceviţa sunt doar câteva dintre punctele de atracţie de importanță religioasă și istorică din zona Moldovei, pe care 270 de persoane strămutate din Ucraina au avut oportunitatea să le viziteze. Activitatea a fost organizată de Federația Filantropia, în cadrul inițiativei bilaterale predefinite “Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina, în județele Iași și Suceava”, finanțat prin Programul Dezvoltare locală.
Cele 6 excursii, la care au luat parte copii împreună cu însoțitorii lor, au avut ca scop acomodarea din punct de vedere psihologic și social a refugiaților ucraineni care intră în țara noastră, alungați de conflictul armat ce se desfășoară în prezent pe teritoriul țării lor.
Astfel, pe parcursul a trei zile, copii, părinți și bunici au vizitat locuri cu o încărcătură culturală și spirituală similară cu cea din Ucraina și au putut interacționa cu populația autohtonă, pași importanți către familiarizarea cu specificul comunității locale. În plus, antrenarea copiilor în diverse activități recreative și distractive specifice vârstei a contribuit la atenuarea traumei generate de război.
Însoțiți de o echipă de experți, formată din translator de origine ucraineană, psiholog, asistent social și voluntari vorbitori de limbă ucraineană, participanții au beneficiat de ședințe de consiliere socială și consiliere psihologică, în scopul ameliorării stării emoționale.
“Prima excursie a debutat cu oarecare emoții și frică de necunoscut, însă după cele 3 zile petrecute pe o mică parte din pământul românesc, refugiații ucraineni s-au întors extrem de încântați și relaxați. Aceștia au exprimat gânduri de mulțumire și recunoștință având lacrimi în ochi. La fel s-a întâmplat și după organizarea celorlalte 5 excursii, deși plecările au fost mai îndrăznețe deoarece auziseră de la primii participanți cât de bine și frumos a fost”, conform reprezentanților inițiativei bilaterale.
Potrivit organizatorilor, în urma acestor activități, persoanele recent strămutate și-au exprimat “uimirea și admirația față de țara noastră despre care nu știau cât de frumoasă este, ce oameni primitori are și cât de apropiată este cultura de cea a țării natale, Ucraina. Astfel, organizarea acestor excursii și-a atins, ba chiar a depășit scopul propus, refugiații rămânând cu sufletele fericite, manifestând mai multă încredere în poporul român și admirație față de țara noastră, devenind optimiști înțelegând faptul că sunt protejați în țara unde au decis să își trăiasca viața pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă”.
Inițiativa bilaterală predefinită “Intervenții integrate de urgență pentru refugiații din Ucraina, în județele Iași și Suceava” se desfășoară în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023, fiind implementată de Federația Filantropia. Inițiativa și-a propus să acopere nevoile urgente ale refugiaților veniți din Ucraina prin vama Siret, județul Suceava, în ceea ce privește hrana și să sprijine refugiații în ceea ce privește acomodarea într-o țară nouă. Valoarea grantului alocat inițiativei este de 169.916 de euro, fiind oferit de Islanda, Liechtenstei și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Află mai multe accesând pe pagina web a inițiativei bilaterale: https://federatia-filantropia.ro/despre-initiativa-bilaterala