Reglementările europene privind protecția drepturilor omului și combaterea discriminării, aprofundate de 10 experți români, pe parcursul unei vizite de studiu la Consiliul Europei
Cu sprijinul Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS), 10 specialiști implicați în implementarea unor proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală au participat, în perioada 28-30 martie 2023, la o vizită de studiu la Consiliul Europei. Vizita a fost axată pe problematica drepturilor omului și anti-discriminării, facilitând atât întâlniri ale participanților din România cu experți ai Consiliului Europei, cât și inițierea unor relații de colaborare cu specialiști din Norvegia implicați în proiecte similare. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Europei și Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), parteneri ai FRDS în implementarea Programului Dezvoltare locală.
Întâlnirile cu experții Consiliului Europei au reprezentat pentru specialiștii români în primul rând o oportunitate de a cunoaște mai bine atât reglementările și bunele practici europene privind protecția drepturilor omului și combaterea discriminării, cât și angajamentele asumate de România în acest sens.
„În cadrul vizitei de studiu am ajuns la o înțelegere mai bună a instituțiilor și mecanismelor care supervizează și protejează respectarea drepturilor omului în rândul țărilor membre ale Consiliului Europei. De asemenea, am descoperit instrumentele pe care cetățenii și societatea civilă le au la dispoziție pentru semnalarea situațiilor de discriminare, abuz și încălcare a drepturilor”, declara, la sfârșitul vizitei, Victor Ciobotaru, coordonatorul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală și identitatea de gen”, derulat de Asociația Accept România.
Pe parcursul celor 3 zile de activități, delegația română a avut întâlniri cu reprezentanți ai departamentelor Educație, Programe, Drepturile Copiilor, Egalitate de Gen, Roma and Travelers, Minorități Naționale și Executarea Hotărârilor CEDO, ai Comisarului pentru Drepturile Omului, Grupului de experți privind Acțiunea împotriva violenței asupra femeilor și violenței domestice (GREVIO) și Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), familiarizându-se cu activitatea și abordarea Consiliului Europei în aceste arii de acțiune.
„Pentru mine, vizita de studiu la Consiliul Europei a deschis oportunitatea cunoașterii și a familiarizării cu problematica drepturilor omului, așa cum este abordată în cadrul acestei instituții emblematice. Cunoștințele și aptitudinile dobândite în urma acestei experiențe de neuitat vor constitui o sursă de informaţii şi motivațională atât în activitatea mea profesională, cât și în cea personală” spune Cecilia Lucaci, şefa Compartimentului Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Bacău, partener al UNICEF România în implementarea proiectului „Ensuring social inclusion – breaking the vicios circle of exclusion in the case of the most vulnerable children in Romania”.
La sfârșitul vizitei de studiu, experții români s-au întâlnit cu doamna Ramona Maria Ciucă, adjunct al Reprezentantului Permanent al României la Consiliul Europei și au făcut un tur ghidat al sediului Consiliului. În cadrul sesiunii dedicate reflecției asupra celor învățate pe parcursul vizitei, experții români au evidențiat importanța informațiilor pe care le-au aflat, pentru parcursul lor profesional, dar și pentru bunul mers al proiectelor în care sunt implicați, atât pe parcursul implementării, cât și în perioada de asigurare a sustenabilității acestora.
„Vizita de studiu de la Consiliul Europei a fost o onoare și a reprezentat împlinirea unui mai vechi obiectiv personal și profesional. Am deprins de la cei mai buni specialiști din cadrul Consiliului cunoștințe și instrumente necesare pentru a acționa eficient în implementarea proiectelor pe care Filiala Bacău a Societății Naționale de Cruce Roșie din România le derulează în sprijinul persoanelor vulnerabile”, a sintetizat concluziile vizitei doamna Raluca Diaconu, coordonatoarea proiectului „Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, derulat de Filiala Bacău a Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
Vizita de studiu la Consiliul Europei face parte dintr-o serie de acțiuni finanțate prin intermediul Fondului Bilateral aferent Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, al căror obiectiv este de a contribui la consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia, pe de o parte, și România, pe de altă parte.