Elevi din Mureș și Sibiu, premiați în cadrul Competiției ”Tânărul Antreprenor”
12 școli gimnaziale din județele Mureș și Sibiu au participat, în perioada februarie-martie 2023, la o competiție intitulată “Tânărul Antreprenor”. Concursul a urmărit îmbunătățirea competențelor antreprenoriale și de lucru în echipă ale elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani și a fost inițiat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în cadrul proiectului “Acces spre Succes”, finanțat de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală.
Etapa finală a competiției a avut loc la Sibiu, în data de 28 martie 2023. La eveniment, cele 12 școli participante au fost reprezentate de echipe formate din 5 elevi, coordonate de câte un cadru didactic. Acestea și-au prezentat public ideile de afaceri, în promovarea lor utilizarea mijloacelor multimedia și de tehnologie a informațiilor jucând un loc esențial.
Tematica afacerilor propuse a trebuit să se încadreze într-o serie de criterii care au favorizat implicarea elevilor ca resursă umană și promovarea principiilor dezvoltării durabile: impactul asupra comunității locale, utilizarea resurselor existente la nivel local și în școală, reducerea, reciclarea și reutilizarea materialelor, sustenabilitatea.
Marele premiu pus în joc a ridicat în mod semnificativ miza competiției, dovadă fiind seriozitatea cu care participanții s-au pregătit și și-au susținut ideile.
“Competiția a fost foarte strânsă, proiectele ilustrând creativitatea și implicarea elevilor, dedicarea cadrelor didactice și eforturile depuse de echipe pentru scrierea planului de afaceri, prezentarea publică a acestuia și realizarea machetelor ilustrative. Toate echipele își doreau să cîștige marele premiu pus în joc. Este vorba de o vizită în Norvegia, care va fi un mix de activități recreaționale și turistice, dar și de vizite la incubatoare de afaceri, pentru ca elevii să vadă instituții în cadrul cărora se susține colaborativ antreprenoriatul”, explică inițiatorii proiectului “Acces spre Succes”.
Marele câștigător al competiției a fost echipa Școlii Gimnaziale Axente Sever, reprezentând localitatea cu același nume din județul Sibiu. Proiectul acesteia s-a intitulat Bazar Mixt ”Hai la Aga Agârbiceanu”. Ideea de afaceri a echipei din Axente Sever are în vedere crearea de către elevii școlii a unor obiecte handmade care să fie comercilizate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, în locuri unde comunitatea să aibă acces facil: în fața primăriei și a bisericii din localitate.
Pe următoarele locuri ale podiumului s-au clasat, în ordine, echipa Școlii Gimnaziale ”Ion Dacian” din localitatea Saschiz, județul Mureș, cu proiectul ”ARCA – Atelier de Reciclare Creativă a Ambalajelor” și cea a Școlii Gimnaziale ”George Daniel Teutsch” din localitatea Agnita, județul Sibiu, cu proiectul ”Swap Shop & Loco Taxi”.
“Atunci când munca în echipă este apreciată de oameni de valoare, e normal să aspiri la un loc pe podium. Cu atât mai mult te bucuri atunci când ocupi treapta întâi, după o acerbă concurență cu alte 11 școli de succes, din județele Sibiu și Mureș. Mulțumim celor din juriul concursului ”Tânărul Antreprenor”, ce astăzi au adus bucurie celor 5 elevi și îndrumătorilor lor, prin clasificarea pe locul care le permite deplasarea în Norvegia. Este o mândrie și o onoare, care ne mobilizează și mai mult pe acest drum al schimbării. Pot spune că, astăzi, am fost cu toții O MARE FAMILIE! Și aici mă refer la școlile din Agnita, Alma, Axente Sever, Marpod, Cristian, Cârțișoara, Rășinari, Albești, Tărnăveni, Saschiz, Sâncraiu, reprezentanții din Inspectoratele Școlare ale celor două județe și, nu în ultimul rând, membrii FECID!” au transmis reprezentanții Școlii Gimnaziale Axente Sever, câștigătorii competiției.
Proiectul ”Acces spre Succes” se desfășoară în perioada decembrie 2021 – februarie 2024, fiind implementat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, respectiv cu University of South-Eastern și Innovius AS din Norvegia. Proiectul și-a propus să contribuie la prevenirea abandonului școlar timpuriu, printr-o serie de activități educaționale și de integrare socială derulate în 12 școli din județele Sibiu și Mureș, preponderent din mediul rural. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.448.247 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.