OAMENI PENTRU OAMENI. “Bucuria lor nu poate fi descrisă sau măsurată: fiecare copil își dorea să poată ține în mână o chitară, să îi mângâie corzile, să cânte”
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.
Școala Gimnazială ”Ciprian Porumbescu” din localitatea suceveană cu același nume este una din cele patru școli în care intervine organizația Salvați Copiii România, prin intermediul proiectului “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, proiect menit să contribuie la incluziunea romilor din județele Suceava, Neamț, Dolj și Timiș.
Astăzi împărtășim cu cititorii noștri povestea unui grup de elevi ai acestei școli, care au descoperit, pe neașteptate, că sunt uniți de pasiunea pentru muzică. Sub îndrumarea experților educaționali din proiect, ei au avut șansa de a intra în fascinanta lume a cântatului la chitară, pasiunea transformându-i în sârguincioși învățăcei ai acestui instrument. În prezent, elevii pregătesc un recital care va fi oferit publicului în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia ”Anului 2023 Ciprian Porumbescu”. În acest an sunt celebrați 170 de ani de la naşterea compozitorului Ciprian Porumbescu şi comemorați 140 de ani de la moartea acestuia.
În anul 1954, localitatea Stupca din județul Suceava devine localitatea „Ciprian Porumbescu”, în memoria marelui compozitor român, care a copilărit, a compus și a murit aici. Memoria marelui artist rămâne o valoare pentru toți locuitorii de aici, și în special pentru elevii școlii care poartă numele compozitorului.
Acest proiect a apărut în viața copilor din localitatea noastră într-un moment foarte greu pentru toți, pandemia. Am întâlnit copii care, din motive bine știute, au făcut față destul de greu provocărilor educaționale. Programele educaționale complementare sprijinite prin proiect au fost considerate cele mai potrivite în a oferi celor mai mici șansa recuperării materiei școlare pierdute în această perioadă, dar și în a descoperi noi provocări.
Astfel, în vara anului 2021 am început activitățile în localitate cu 35 de copii, care au fost incluși în programul remedial, și cu alți 24, înscriși în programul “școala după școală”. Împreună am făcut teme, încet, încet descoperind lucrurile pe care ei nu le stăpâneau. Dacă la început ne priveau, pe noi dascălii, cu teamă și neîncredere, și poate se simțeau stânjeniți, încet, încet ne-au privit ca pe niște prieteni și au început să vorbească fără teamă. Așa am descoperit niște copii calzi, prietenoși, talentați, dornici să afle și să învețe cât mai multe lucruri, niște copii care doreau să facă și altceva decât școală. Emoția simțită în fața bucuriei copiilor este mai presus decât orice. Fiecare dintre noi are nevoie de încurajare, vorbe bune și iubire, cu atât mai mult când vorbim despre copii. Ei sunt sinceri și de fiecare dată reacțiile lor te pot învăța multe lucruri. Ei nu vor spune lucrurile pe care nu le cred.
Voluntar al Salvați Copiii și fondator al Asociației „Destine și Valori” din localitate, domnul Nicolae Corniciuc – unul dintre cei care îi ghidează pe copii în tainele cântatului la chitară – ne povestește, în rândurile de mai jos, cum a decurs întâlnirea elevilor cu muzica.
„Am văzut cât de dornici erau să învețe lucruri noi. Le povesteam despre artistul care a dat numele comunei și astfel a pornit totul. Copiii au început să ne spună că și lor le-ar place să cânte. Într-o zi am vrut să le fac o surpriză și am venit cu câteva chitare. Bucuria lor nu poate fi descrisă sau măsurată: fiecare își dorea să poată ține în mână o chitară, să îi mângâie corzile, să cânte. Am început să exersăm cu toții, însă 12 dintre copii au simțit că vor să învețe mai mult și au început orele. Aceștia studiază intens, iar implicarea lor este mai mare decât ne-am fi așteptat. În acest moment micii noștri artiști pregătesc un recital pentru Anul ”Ciprian Porumbescu”, vacanța de vară oferindu-le timpul necesar pregătirii în vederea împlinirii visului de a cânta pe o scenă și de a primi aplauze pentru munca lor. Evenimentul va avea loc in luna octombrie, chiar în comuna Ciprian Porumbescu, în sala de festivități a Căminului Cultural”.
Material realizat cu sprijinul doamnei Elena Ailinca, coordonator local Salvați Copiii România
Proiectul “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile” se desfășoară în perioada martie 2021 – decembrie 2023, fiind implementat de Salvați Copiii România, în parteneriat cu Asociația E-Romnja și Primăria Bahna, din județul Neamț. Proiectul contribuie la dezvoltarea unui sistem integrat și inovator de servicii accesibile și de calitate, care să asigure creșterea incluziunii și abilitarea romilor din patru localități din județele Neamț, Suceava, Timiș și Dolj. Valoarea grantului alocat proiectului este de 962.557 de euro, fiind oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
Află mai multe informații accesând pe pagina web a proiectului