Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Trei asociații comunitare nou-înființate se vor implica în dezvoltarea comunităților de romi din Polovragi, Ciucurova și Hamcearca

Trei asociații comunitare nou-înființate se vor implica în dezvoltarea comunităților de romi din Polovragi, Ciucurova și Hamcearca

În cele trei localități din Gorj și Tulcea, măsurile de îmbunătățire a condițiilor de viață și de incluziune socială a populației vulnerabile de etnie romă implementate în cadrul proiectului “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” au fost acompaniate și de demersuri menite să stimuleze implicarea civică a membrilor comunității. Acestea s-au finalizat prin înființarea a trei organizații neguvernamentale comunitare, care să continue să sprijine eforturile de dezvoltare locală. În acest fel, se asigură sustenabilitatea proiectului inițiat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN și implementat în parteneriat cu autoritățile publice din cele trei localități de intervenție.

Asociațiile nou-create poartă denumirea centrelor comunitare înființate prin intermediul proiectului, în cele trei comunități: Centrul de Servicii Integrate Polovragi, Centrul de Servicii Integrate Hamcearca și Centrul de Servicii Integrate Ciucurova. Bazându-se pe sprijinul grupurilor de inițiativă locală, organizațiile comunitare vor colabora cu autoritățile locale pentru a crește gradul de participare a membrilor comunităților de romi la procesul de luare a deciziilor la nivel local.

Continuăm activitatea de împuternicire a comunităților locale din Polovragi, Ciucurova și Hamcearca. În primele două luni ale acestui an, am sprijinit procesul de înființare a celor trei asociații comunitare care să continue procesul de mobilizare comunitară inițiat la nivel local. Misiunea acestora este să devină parteneri de lucru ai autorităților publice locale în procesul de realizare și implementare a unor proiecte comunitare adresate populației vulnerabile din cele trei localități.  Mai mult decât atât, în luna martie am continuat procesul de susținere a noilor ONG-uri, prin instruirea membrilor asociațiilor pentru a înțelege mult mai bine ce înseamnă militantism civic, dezvoltare comunitară și management organizațional”, explică misiunea noilor asociații reprezentanții SASTIPEN.

La programul de instruire au participat atât membri fondatori ai celor trei organizații comunitare, cât și reprezentanți ai autorităților locale implicate în proiect. Cele două module de training au permis celor 17 participanți deprinderea unornoțiuni și abilități de management organizațional, leadership și comunicare în echipă, a unor tehnici de advocacy și monitorizare legislativă, dar și dobândire de cunoștințe necesare fundamentării și realizării unei viziuni strategice a organizațiilor, scrierii unor propuneri de finanțare și organizării de campanii de strângere de fonduri. 

“Au fost organizate ateliere de lucru cu participanții, pentru a putea pune în practică ceea ce au învățat în teorie. Participanții au avut ocazia să susțină proiectele pe care le-au pregătit. Drept rezultat, au fost dezvoltate câteva idei de viitoare proiecte pe care să le putem implementa în parteneriat. Au fost programate, de asemenea, o serie de proceduri de scriere de proiecte în următoarea perioadă, proiecte ce vor fi transmise către diferiți donori, spre finanțare. Organizația noastră îi va sprijini o perioadă de 3 ani și chiar mai mult, în procesul de scriere, implementare și raportare de activități din viitoare proiecte. Mai mult decât atât, în viitoarele noastre proiecte îi vom lua ca parteneri, astfel încât să învețe alături de noi management organizațional”, precizează reprezentanții SASTIPEN.

În cei peste doi ani de implementare, proiectul “CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor” a reușit să înființeze și amenajeze trei centre comunitare, prin intermediul cărora au fost furnizate servicii sociale, educaționale și medicale integrate unui număr de peste 950 de romi din Polovragi, Hamcearca și Ciucurova. În paralel, au fost derulate activități de dezvoltare a abilităților civice ale reprezentanților comunităților de romi, de promovare a drepturilor, culturii și tradiției romilor.

Proiectul „CCSI – Model de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor”, derulat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, în parteneriat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) și cu primăriile comunelor Polovragi (județul Gorj), Hamcearca și Ciucurova (județul Tulcea), s-a derulat în perioada decembrie 2020 – martie 2023, beneficiind de o finanțare de 793.557 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Află mai multe informații accesând pagina web a proiectului