Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Servicii integrate de asistență socială pentru familii dezavantajate cu copii mici din județele Harghita și Mureș

Servicii integrate de asistență socială pentru familii dezavantajate cu copii mici din județele Harghita și Mureș

Asociația ”Caritas – Asistență Socială” din Târgu Mureș, filială a Organizației Caritas Alba Iulia, a organizat joi, 27 aprilie 2023, la Odorheiu Secuiesc, Conferința dezvoltatorilor comunitari – ”O direcție sigură – un viitor mai sigur”. Evenimentul marchează un moment important în implementarea proiectului “Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistentă socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici”, finanțat de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală.

Conferința, la care au participat peste 100 de specialiști, practicieni și teoreticieni în domeniul asistenței sociale, din țară și din străinătate, și-a propus să faciliteze schimbul de experiență și bune practici în domeniul furnizării de servicii sociale familiilor dezavantajate cu copii mici.

Dezbaterile organizate în cadrul conferinței s-au concentrat cu precădere asupra experienței pe care organizația Caritas a dobândit-o în lucrul cu persoanele defavorizate sprijinite prin intermediul celor 6 centre de zi deschise anul trecut în mediul rural (în comunele Corund, Dealu, Joseni, Remetea și Zetea din județul Harghita, respectiv în Sângeorgiu de Mureș din județul Mureș), prin intermediul proiectului, centre care au un impact puternic la nivel comunitar:

“În ultimele șase luni am reușit să vizităm peste 120 de familii și să lucrăm cu aproximativ 20 de beneficiari pe centru. În total, 115 persoane din medii defavorizate. În multe cazuri, din cauza nivelului de trai, familiile au dificultăți în asigurarea condițiilor necesare unei dezvoltări armonioase a copiilor. Astfel, crește riscul abandonului școlar, se poate deteriora relația dintre copii și părinți sau celor mici le lipsesc competențele necesare unei vieți independente, autonome. În cele 6 centre de zi, cu ajutorul autorităților locale, familiile dezavantajate găsesc soluții reale pentru problemele lor, primind ajutor specializat, cu ajutorul căruia se poate interveni fie în primii ani ai vieții copiilor, fie chiar înaintea nașterii lor”, au explicat misiunea centrelor de zi nou-create reprezentanții promotorului de proiect.

Cei 22 de specialiști care lucrează în cele 6 centre sunt organizați în echipe formate din câte un pedagog social, psiholog, asistent socio-medical și psihopedagog. Serviciile oferite de aceștia includ sesiuni de consiliere individuală, de consiliere socială și de informare a femeilor însărcinate, dar și vizite la domiciliu, întâlniri tematice, activități de grup sau programe de educație parentală.

Inaugurat în vara anului anul trecut la Sângeorgiu de Mureș, centrul de zi „Casa Început Sigur” este dotat cu jucării, masă de înfășat pentru îngrijirea bebelușilor și spalier pentru exerciții fizice. Aici, mamele însărcinate primesc servicii de îngrijire și pregătire pentru naștere, cele aflate în perioada de lăuzie găsesc sprijin divers, iar copiii sunt incluși în activități de dezvoltare timpurie.

Proiectul “Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistență socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici”, derulat de Asociația „Caritas – Asistență Socială” – Filiala Organizației Caritas Alba Iulia, în parteneriat cu Comuna Sângeorgiu de Mureș din județul Mureș, se derulează în perioada septembrie 2021 – august 2023, beneficiind de o finanțare de 730.000 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Află mai multe despre proiect