
Buna guvernare, democrația și drepturile omului, teme ale unor activități de schimb de experiență între reprezentanți ai autorităților locale din România și Norvegia
Aleși locali și reprezentanți ai unor autorități locale din România, implicate în proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală, au participat în luna mai, în Norvegia, la o serie de întâlniri și evenimente menite să faciliteze schimbul de experiență și bune practici pe tematica bunei guvernări, democrației și drepturilor omului, cu omologi din Norvegia și alte state europene.
Activitățile s-au desfășurat în perioada 4-5 mai 2023, în orașul norvegian Kristiansand, fiind organizate de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), cu sprijinul Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), partener al FRDS în implementarea Programului Dezvoltare locală.
În dimineața primei zile a vizitei în Norvegia, cei 25 de participanți din România s-au întâlnit cu reprezentanți ai autoritățile locale din Lindesnes, cu care au purtat discuții referitoare la modul în care sunt aplicate cele 12 principii europene de bună guvernare în activitatea de zi cu zi a autorităților locale din cele două state. Schimbul de idei și bune practici privind participarea și reprezentarea cetățenilor, responsabilitatea, transparența și etica în modul de gestionare a banului public a reprezentat un impuls pentru membrii delegației române de a asigura o mai bună aplicare a acestor principii în activitatea autorităților locale pe care le reprezintă.


“Întâlnirea cu reprezentanți ai municipalității Lindesnes a subliniat importanța dialogului autorităților locale cu cetățenii, astfel încât să întărească democrația locală. Două modalități utilizate de autoritățile norvegiene în acest scop sunt participarea reală a cetățenilor în luarea deciziilor la nivel local și respectarea Codului de etică în administrația publică. Am fost plăcut impresionată de modul de administrare a comunei, de prioritățile privind dezvoltarea locală, investițiile și asistența socială pentru persoanele vulnerabile” a declarat, la sfârșitul întâlnirii, doamna Mirela Dragnea, reprezentanta Comunei Baia, din județul Tulcea.
În continuarea vizitei, delegația română a luat parte la Summitul Internațional al Primarilor și Liderilor Autorităților Locale. În cadrul reuniunii, doamna Mădălina Breazu, șef al Serviciului Achiziții Publice și Proiecte din cadrul Primăriei Moreni din județul Dâmbovița, membră a delegației române, a transmis participanților un mesaj din partea primarului Municipiului Moreni. În cuvântul său, acesta a abordat o serie de teme de actualitate, de la criza refugiaților ucraineni, la creșterea accentuată a prețurilor la energie, atrăgând atenția asupra consecințelor pe care aceste provocări le-au avut asupra activității autorităților locale din România.

“Peste 1.500 de autorități publice locale au fost și sunt implicate în protecția și integrarea refugiaților, de la cazarea acestora, până la furnizarea de servicii de sprijin, hrană, consiliere, informare și adăpost temporar. Refugiații care au intrat în țara noastră au beneficiat de sprijin direct din partea Guvernului, autorităților locale, agențiilor ONU și a societății civile. (…) Municipiul Moreni a fost pregătit să primească vecinii noștri ucraineni, să le ofere, împreună cu societatea civilă și voluntari, sprijinul social necesar unui trai decent, cazare, masă, și chiar alte facilități privind studii, servicii medicale, transport etc.” a explicat doamna Breazu, în mesajul trimis participanților la reuniune.
Cea de-a doua zi a vizitei în Norvegia a fost alocată participării la Conferința Internațională “Democracy and Human Rights in Europe 2023”, care a pus în dezbatere cele mai eficiente căi prin care democrația și drepturile omului pot fi promovate și protejate de către autoritățile locale europene, în contextul conflictului din Ucraina. Alături de Summitul Internațional al Primarilor și Liderilor Autorităților Locale, Conferința a făcut parte dintr-o serie de activități, întâlniri și evenimente culturale și artistice menite să atragă atenția asupra importanței consolidării democrației, drepturilor omului și libertății în Europa, reunite sub genericul Săptămâna Democrației în Kristiansand.
“Prezența și participarea mea activă la acest eveniment au făcut posibilă aducerea de noi perspective și idei, care pot fi extrem de utile pentru orașul Săveni. Dezbaterile, discuțiile și prezentările au contribuit enorm la creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța respectării drepturilor omului și promovarea păcii în aceste vremuri”, a declarat, la sfârșitul vizitei în Norvegia, domnul Ștefan Dănilă, administratorul public al orașului Săveni din județul Botoșani.
La rândul său, doamna Cristina Dima, reprezentanta Sectorului 1 al Municipiului București s-a arătat “extrem de onorată că a participat la Conferința Internațională Democracy and Human Rights in Europe 2023, un eveniment care a arătat cât de mare este gradul de solidaritate și empatie și, bineînțeles, a subliniat necesitatea coordonării în continuare a statelor europene și a administrațiilor locale. Eforturile noastre pentru a proteja refugiații și a le asigura dreptul la o viață normală vor continua atât timp cât va fi nevoie”.