Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Autoritățile locale din Marghita: “Aplicarea practicilor restaurative a generat o schimbare pozitivă în comunitățile defavorizate”

Autoritățile locale din Marghita: “Aplicarea practicilor restaurative a generat o schimbare pozitivă în comunitățile defavorizate”

“Mi-a plăcut totul, am cunoscut mulți oameni care au dorința de a schimba ceva în bine.”

“M-am simțit extraordinar de bine, pe tot parcursul conferinței am avut sentimentul ca practicile restaurative sunt foarte utile, mi-am întărit convingerea că prin această atitutine se pot mișca dacă nu chiar munții, măcar bolovanii care stau în calea unei lumi mai umane, mai demne.

“M-am simțit energizată și încurajată să fac în continuare munca cu copiii”

Sunt câteva dintre impresiile puternice ale unor participanți la Conferința internațională „Aplicarea practicilor restaurative în comunități. Experiențe în sistemul de educație formală și non-formală”, organizată de autoritățile locale din Marghita, județul Bihor, în perioada 12-13 mai. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor”, sprijinit financiar de Granturile Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului Dezvoltare locală.

Conferința s-a desfășurat la Oradea reunind invitați speciali din țară și din străinătate, persoane formate în practici restaurative, reprezentanți ai unor instituții publice și ai unor organizații nonguvernamentale. Au venit în fața publicului cu subiecte interesante experți de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita și Liceul Teoretic ”Apáczai Csere János” din Cluj-Napoca. Lista vorbitorilor a fost completată cu doi invitați speciali – Vidia Negrea, trainer, facilitator și consultant în practici restaurative care a introdus această abordare în Ungaria și România, și Michael Michiels, reprezentant al organizației Ligand din Belgia,  un pionier în susținerea organizațiilor care gestionează conflicte în mod restaurativ și sustenabil. Cadrul creat de eveniment a permis împărtășirea experiențelor, know-how-ului în ceea ce privește abordarea restaurativă în diverse medii și situații, favorizând crearea de noi relații între specialiști, practicanți și alte persoane interesate în a cunoaște mai mult domeniul, în vederea abordării viitoare a subiectului.”

Practicile restaurative constituie o știință socială care studiază modalitatea prin care pot fi îmbunătățite și reparate relațiile dintre oameni și comunități. Scopul vizează construirea unor comunități sănătoase, creșterea capitalului social, reducerea criminalității și comportamentului antisocial, prevenirea discriminării și stigmatizării prin restabilirea relațiilor optime.

Această metodă este aplicată de personalul celor două centre de resurse și asistență comunitară pentru persoane vulnerabile înființate în satul Cheț, municipiul Marghita și comuna Finiș din județul Bihor. În aceste centre, un număr total de 147 copii, 90 de părinți, 118 tineri și 47 de persoane în vârstă au acces la servicii sociale de calitate, respectiv programe de tip ”școala după școală”, școala părinților, servicii de ocupare a tinerilor și servicii sociale pentru vârstnici. De asemenea, cele două centre furnizează servicii socio-medicale tuturor beneficiarilor proiectului, cca. 400 de persoane.

Proiectul „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – februarie 2024 și este implementat de Municipiul Marghita, în parteneriat cu Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 794.261 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://restaurativecommunity.eu/