
Gabriela Mateiu, Fundația YANA România: “FRDS este cel mai important partener al nostru, alături de care am creat și dezvoltat programe în care, zi de zi, sute de copii aflați în risc de abandon școlar și de marginalizare, primesc îngrijire și educație”
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.
Pe 10 mai 2023, doamna Antonia Frick, președinte YANA Charitable Foundation, Liechtenstein, și doamna Ana-Gabriela Mateiu, director executiv al Fundației YANA, România, au primit câte o decorație din partea Președintelui României. Astfel, doamna Antonia Frick a primit Ordinul „Meritul pentru promovarea drepturilor omului și angajare socială” în grad de Ofițer, iar doamna Ana-Gabriela Mateiu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul pentru promovarea drepturilor omului și angajare socială” în grad de Cavaler.
Evenimentul deosebit reprezintă recunoașterea contribuției pe care Fundația Yana a avut-o, de-a lungul timpului, la îmbunătățirea situației copiilor și tinerilor aflați în situații dificile de viață din județul Bacău. Două dintre proiectele importante implementate de Fundația Yana au beneficiat de finanțare prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene în cadrul programelor administrate de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), Programul RO10 – Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale, respectiv Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor. În acest context, doamna Gabriela Mateiu a avut amabilitatea să ne împărtășească povestea de succes a organizației pe care o conduce.

“Această distincție este recunoașterea oficială a unor eforturi depuse de-a lungul a două decenii, în echipă. Am crescut împreună, prin efort cot la cot, și în fiecare an, numărul beneficiarilor noștri a sporit datorită muncii depuse de fiecare membru al echipei, al voluntarilor și al sponsorilor. Este ocazia ideală să vă mulțumim, pentru că cele două medalii sunt primite, evident, în numele tuturor celor care au pus umărul la treabă! Totodată, este o reiterare a invitației de a vă implica alături de noi, pentru că munca în domeniul social și al educației nu se termină niciodată, este un efort continuu care dă roade doar dacă ne implicăm cât mai mulți și în mod constant.
Fondul Român de Dezvoltare Socială a avut un rol deosebit de important în crearea și dezvoltarea programelor YANA în România, de-a lungul ultimilor 8 ani. În anii 2015-2016, prin proiectul ,,Dezvoltarea Serviciilor Sociale pentru Copii aflați în situații de risc”, în cadrul Programului RO10, a fost înființat centrul de zi Casa Aurora, din Luncani, comuna Mărgineni, și au fost dezvoltate activitățile celor trei centre de zi deja existente ale fundației: Casa YANA, Casa Heidi și Casa Peter, din comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Programul RO10 a conținut și o componentă de training/dezvoltare profesională adresată membrilor echipei proiectului, datorită căreia serviciile sociale ale organizației noastre au crescut calitativ şi cantitativ.
În anul 2017, prin intermediul unei inițiative bilaterale finanțate în cadrul Programului Dezvoltare locală, organizația noastră a luat contact cu organizaţii cu activitate relevantă pentru domeniul nostru de interes din Liechtenstein; printre acestea se numără și Eltern Kind Forum, organizație de la care am importat Femme/Homme Tisch, program de suport adresat părinţilor copiilor beneficiari pe care îl implementăm în prezent în toate centrele de zi ale fundației noastre, cu rezultate pozitive vizibile.
Din luna noiembrie 2020, prin intermediul unei finanțări obținute în cadrul Programului Dezvoltare locală, împreună cu alte două organizații partenere din județul Bacău implementăm proiectul „Formăm Viitorul!”. Este vorba despre un proiect de educație incluzivă care are în vedere combaterea abandonului școlar prin incluziunea socială și educațională a unor copii și tineri aflați în dificultate. Practic, cu sprijinul FRDS, am dus la un nou nivel dezvoltarea activităților Fundației YANA: intensitatea colaborărilor cu școlile și cu autoritățile publice locale, frecvența activităților și durata semnificativă a proiectului constituie factori optimi unei schimbări profunde în situația școlară și socială a copiilor aflați în situații de risc din comunitățile implicate.
FRDS, prin finanțarea activităților, prin oportunitățile de formare pe care ni le oferă și, mai ales, printr-o bună cooperare, este partenerul cel mai important împreună cu care Fundația YANA a creat și și-a dezvoltat programele în care, zi de zi, sute de copii aflați în risc de abandon școlar și de marginalizare, în mediul rural, primesc îngrijire și educație”.
––––
Proiectul „Formăm viitorul” s-a desfășurat, în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023, fiind derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și s-a adresat unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (județul Bacău) și din Municipiul Roman (județul Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.