Spații adecvate pentru audierea minorilor din județul Dolj implicați în proceduri judiciare
Audierea minorilor în timpul procedurilor judiciare poate da naștere unor experiențe neplăcute, în lipsa unui cadru adecvat și a unor profesioniști din sistemul judiciar și cel de de protecție a copilului care să posede competențe în această privință. Proiectul “Pas cu pas cresc demn!”, derulat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune (DePsi), își propune să asigure respectarea drepturilor copiilor din județul Dolj care trec prin evenimente de violență, oferindu-le sprijin pentru depășirea traumelor trăite.
O importantă etapă s-a concretizat prin amenajarea în incinta Secției de Poliție nr. 1 din Craiova a unui spațiu destinat audierii copiilor și interacțiunii cu aceștia și reamenajarea camerei „Părinte-copil‘‘ din Centrul de Detenție Minori și Tineri Craiova.
“Aceste încăperi au fost amenajate corespunzător astfel încât să favorizeze dialogul cu minorii care vin în contact cu autoritățile pe parcursul unor anchete judiciare și permit părinților și copiilor să aibă parte de întâlniri adecvate în cadrul vizitelor. Prin intermediul proiectului, Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune rămâne statutară viziunii sale pe termen lung, aceea de implicare în proiecte prin care se reușește schimbarea în bine a vieții unor persoane, cu predilecție a celor provenite din categorii defavorizate.” (Irina Gruia, președintele Asociației Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune)
Pentru a deveni funcțional și util din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat, precum și în vederea asigurării desfășurării în condiții optime a activităților procedurale în care sunt implicați minori-victime ale unor infracțiuni, spațiul din cadrul Secției de Poliție nr. 1 a beneficiat de un program de dotare și amenajare. În acest sens, au fost achiziționate elemente de mobilier, jucării, tehnologie de transcriere și înregistrare audio-video, fereastră unidirecțională menită să prevină contactul și expunerea minorului cu agresorul și/sau alte părți implicate în anchetă, toate aceste elemente având ca unic scop, asigurarea pentru minorii audiați a unui mediu cald, prietenos și a unei atmosfere de siguranță.
Fereastra unidirecțională permite urmărirea evoluției audierilor din afara camerei, în mod discret, în acest fel evitându-se suprasolicitarea emoțională a minorului supus anchetei. Astfel este asigurat un cadru de liniște, empatie și confidențialitate, care va contribui la diminuarea considerabilă a victimizării și traumautizării minorilor respectivi.
Prin reamenajarea camerei „Părinte și copil‘‘ din Centrul de Detenție Minori și Tineri Craiova, s-a urmărit transformarea spațiului existent într-un spațiu primitor, cald, prietenos, destinat minorilor internați în Centru în vederea primirii de vizite de la proprii copii, cu posibilitatea interacționării cu aceștia în condiții de normalitate, aspect esențial în crearea și menținerea unei legături emoționale sănătoase părinte – copil. Camera a fost amenajată și dotată cu mobilier și jucării care să permită crearea unui spațiu de siguranță pentru copiii care provin din familii cu părinți privați de libertate, astfel încât vizita copilului la părintele încarcerat să nu devină mai traumatizantă. Pe de altă parte, spațiul permite părintelui, conectarea cu propriul copil, prin activități specifice vârstei (desene, puzzle-uri si alte jocuri).
Implementat de Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, Centrul de Detenție Craiova și Moreno Huset AS (Norvegia), proiectul ”Pas cu pas cresc demn!”, se derulează în perioada decembrie 2021-iulie 2023. Proiectul beneficiază de o finanțare de 1.848.440 de euro, prin intermediul unui grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
Află aici mai multe despre proiectul Asociației Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune