Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Proiect de reducere a sărăciei, la bilanț: Peste 1.900 de adulţi fără adăpost şi peste 300 de copii cu risc de abandon şcolar, sprijiniți de Granturile Norvegiene

Proiect de reducere a sărăciei, la bilanț: Peste 1.900 de adulţi fără adăpost şi peste 300 de copii cu risc de abandon şcolar, sprijiniți de Granturile Norvegiene

Peste 1.900 de adulţi fără adăpost şi peste 300 de copii cu risc de abandon şcolar şi familial au fost sprijiniţi cu ajutorul Granturilor Norvegiene, printr-un demers implementat de Asociaţia Misiunea Creştină Armata Salvării din România. Bilanțul proiectului „Servicii Multifuncţionale Anti-sărăcie pentru Reintegrare şi Transformare” a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, organizată în data de 31 mai 2023, la București.

Cu sprijinul FRDS și al Granturilor Norvegiene am reușit să operaţionalizăm patru servicii sociale: două centre de zi pentru prevenirea abandonului şcolar şi familial în Iaşi şi Ploieşti, o echipă mobilă medico-socială în Bucureşti pentru asistenţa persoanelor adulte fără adăpost, un centru de consiliere şi informare în Bucureşti pentru familii foarte sărace şi persoane fără adăpost”, a declarat coordonatorul proiectului, domnul Eugen Lucan. Potrivit inițiatorilor, peste 2.500 de persoane aflate în situații dificile au primit consiliere și peste 1.900 de adulţi fără adăpost au beneficiat din partea echipei mobile Armata Salvării de servicii de informare, consiliere, ajutoare punctuale în stradă, evaluări şi tratamente medicale.

În plus, peste 300 de copii cu probleme de integrare, risc de abandon şcolar şi familial au fost sprijiniţi în centre de zi din Ploieşti şi Iaşi. Unul dintre acești copii este R., un băiețel care,  atunci când a început să frecventeze Centrul de Zi SMART din Iași era clasa a III-a, pe care o repeta. La început era motivat de masa caldă asigurată zilnic. Ușor, ușor s-a adaptat la programul și regulile Centrului. Am început să ii oferim suport în realizarea sarcinilor școlare. În primă fază refuza să declare că are teme așa că noi îi ofeream fișe de lucru suplimentare la disciplinele unde identificasem că are nevoie de aprofundare a materiei. Văzând că nu scapă de sarcinile educaționale și că noi suntem alături de el în îndeplinirea acestora,  a început să ne spună că are de pregătit și teme. În una din zile a venit în pas alergător cu bucurie în privri și mândru că tema a fost corectă și doamna l-a recompensat pe măsură. Așa am creat obișnuința de a realiza sarcinile școlare”, își amintește doamna Roxana Bursuc, asistent social principal în cadrul Centrului de zi. După aproape un an de participare la activitățile organizate în centru, rezultatele școlare nu au întârziat să apară, R. reușind să treacă în clasa a IV a.  “S-a simțit în Centru în siguranță, sprijinit și cel mai important înțeles. Și-a dezvoltat o serie de deprinderi de viață independentă, a reușit să își facă prieteni și încrederea în forțele proprii a crescut. Dacă la început îi plăcea să stea retras, să nu se implice în activitățile de grup și să fie mereu într-o stare interioară de defensivă, ne-a surprins plăcut atunci când în cadrul unui concurs de talente, a luat microfonul și a cântat una din piesele sale preferate. Aplauzele și validarea colegilor din centru l-au făcut să se simtă apreciat și mai cu seamă i-a crescut încrederea în forțele proprii”, a mai explicat doamna Roxana Bucur.

Complementar, a fost dezvoltată o activitate inovativă denumită Şcoala părinţilor. Activitatea utilizează o metodologie transferată de la partenerul norvegian, Salvation Army Norway, ‘Path Way of Hope’. Metoda este centrată, folosind interviul motivațional, pe punctele forte ale beneficiarului și urmărește colaborarea in rețea a tuturor actorilor sociali interesati in bunăstarea socială a persoanelor vulnerabile: autorități, familie, ONG-uri.

Proiectul “S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Antisărăcie pentru Reintegrare și Transformare” s-a desfășurat în perioada decembrie 2019 – iunie 2023 și este implementat de Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România, în parteneriat cu Salvation Army Norway.  Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.371.000 euro, fiind asigurat de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând website-ul acestuia.