Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > OAMENI PENTRU OAMENI. În urma unui accident vascular cerebral, doamna Doina are nevoie de recuperare medicală: “Am găsit o echipă de oameni foarte buni, specialiști, care mă ajută să fac recuperarea de care am atâta nevoie. Am să vin în continuare cu speranță”

OAMENI PENTRU OAMENI. În urma unui accident vascular cerebral, doamna Doina are nevoie de recuperare medicală: “Am găsit o echipă de oameni foarte buni, specialiști, care mă ajută să fac recuperarea de care am atâta nevoie. Am să vin în continuare cu speranță”

Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.

Astăzi împărtășim cu cititorii noștri povestea unei persoane în vârstă din comuna Stîlpu, județul Buzău, a cărei stare de sănătate s-a îmbunătățit în urma asistenței medicale primite prin intermediul proiectului „Împreună – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”, finanțat prin Programul Dezvoltare locală și derulat în localitățile Stîlpu, Merei, Pietroasele și Ulmeni din județul Buzău.

“Doamna Doina are 65 de ani și locuiește în comuna Stîlpu din județul Buzău. Om extrem de vesel, la prima vedere nu îți lasă impresia că viața nu a fost prea blândă cu ea. În 2021, în urma unui accident vascular cerebral, a rămas cu hemipareză (membrul superior și cel inferior), nemaiputându-se folosi de mâna stângă, rămasă fără tonus muscular. În căutarea tratamentelor adecvate, doamna Doina și-a dat seama că situația financiară nu îi permite să beneficieze de ședințe de recuperare medicală oferite de cabinetele medicale private.

În situația grea în care se găsea, o veste bună a sosit de la reprezentanții primăriei: foarte aproape de satul său, în comuna Stâlpu, urma să se deschidă un centru de zi destinat persoanelor adulte cu dizabilități. Doamna Doina își amintește momentul cu bucurie: ”Mulțumesc echipei proiectului și asistentei sociale a primăriei care au venit la mine acasă și mi-au explicat despre cum pot beneficia de recuperare medicală gratuită. M-am bucurat de aceste tratemente, pentru că eu nu am posibilitatea financiară să merg în altă parte, să fac recuperări”.

La scurt timp după ce a primit această veste, doamna Doina a fost vizitată la domiciliu de echipa de specialiști implicați în proiect, care au realizat o primă evaluare a situației. În urma cesteia, doamna a devenit una dintre primele persoane care au beneficiat de serviciile de specialitate oferite de Centrul de recuperare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități deschis la Stîlpu.

După doar patru ședințe de recuperare, datorită mobilizărilor active și pasive ale membrelor și masajului terapeutic, doamna Doina a început să se poată deplasa mai bine, mobilitatea articulară la nivelul membrului superior stâng îmbunătățindu-se considerabil. ”Am venit aici la centru, am găsit o echipă de oameni foarte buni, specialiști, care mă ajută să fac recuperarea de care aveam atâta nevoie. Am să vin în continuare cu speranță. Vă mulțumesc și sfătuiesc și alte persoane să vină să facă recuperare la acest centru”, declară aceasta.

Până în prezent, cu ambiție, încredere și perseverență, doamna Doina a participat la 10 ședințe de recuperare în cadrul centrului. În urma acestui demers, s-a reușit reducerea spasticității membrului superior stâng și a fost îmbunătățită mobilitatea articulațiilor de la acest nivel.

Astfel de povesti de succes nu sunt întâmplătoare și nici nu sunt minuni! Astfel de povești devin posibile atunci când, ÎMPREUNĂ, ne dorim să facem bine celor care au nevoie de sprijin!”

Material realizat cu sprijinul echipei de proiect a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

––––––––––––––

Proiectul “Împreună – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități” se desfășoară în perioada februarie 2021 – decembrie 2023, fiind implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în parteneriat cu Fundația “Crucea Alb-Galbenă” Buzău. Valoarea grantului alocat proiectului este de 962.557 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Află mai multe informații accesând pagina web a proiectului.