Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Artele frumoase contribuie la incluziunea școlară a copiilor din Dobromir

Artele frumoase contribuie la incluziunea școlară a copiilor din Dobromir

În Dobromir, una dintre cele mai sărace localități din județul Constanța și din țară, abandonul școlar în rândul elevilor de gimnaziu depășește 20%. Pentru a reduce acest procent, Asociația de Arte și Spiritualitate ZAN ART derulează, prin intermediul Programului Dezvoltare locală al Fondului Român de Dezvoltare Socială, un proiect de educație incluzivă în care arta joacă un rol esențial în eforturile de reducere a ratei abandonului școlar și de îmbunătățire a rezultatelor la învățătură ale elevilor din ciclurile gimnazial și liceal.

În acest sens, pe tot parcursul anului școlar, elevii Liceului Tehnologic „Radu Prișcu” din localitate au fost implicați în ateliere de teatru, film, dans, pictură, sculptură, fotografie, reușind să își dezvolte astfel abilitățile personale și interpersonale, de comunicare, creative și integrative.

Pentru a evidenția acest parcurs, la finalul anului școlar liceul a găzduit o expoziție de pictură și fotografie, un eveniment inedit pentru comunitatea din Dobromir.

“Expoziția cuprinde lucrările de pictură și fotografie ale copiilor și tinerilor participanți la atelierele de arte desfășurate. Prezentarea acestora într-un eveniment public a încurajat copiii și tinerii, dezvoltându-le stima de sine și încrederea în propriile abilități, simțul civic și participarea activă la viața comunității. Expozițiile au stimulat incluziunea socială a copiilor și tinerilor și au purtat un puternic mesaj anti-discriminare prin aceea că publicul a putut admira lucrări realizate de către copii și tineri cu cerințe educaționale speciale, copii cu situatii economice, sociale, familiale, etnice speciale laolaltă cu cele ale altor copii și tineri din comunitate, fără să poată face diferența între lucrări”, consideră coordonatorul proiectului, doamna Zâna Barău.

Expoziția este centrată pe promovarea drepturilor omului și incluziunii sociale, oferind copiilor și tinerilor, indiferent de vârstă, etnie, credințe sau context social, posibilitatea să își exprime gândurile și emoțiile, dorințele și aspirațiile. Alături de portretele pictate în culori acrilice și de o serie de fotografii-portret realizate de aceștia, lucrările centrate pe tematici precum: ”ce mă face fericit”, ”prietenie”, ”lumea mea/ satul meu” au facilitat pătrunderea publicului atât în universul exterior, cât și a celui interor al copiilor și adolescenților.

Pe întreg parcursul proiectului inițiatorii au organizat 9 expoziții de pictură și fotografie cu lucrări ale copiilor, evenimente care au urmărit sensibilizarea comunităților locale cu privire la importanța educației și a drepturilor copilului. Atelierele de arte plastice și panotarea lucrărilor din cadrul expozițiilor au fost realizate de profesori și absolvenți ai Universității Naționale de Arte București (UNARTE), coordonați de pictorul George Moscal, lector universitar doctor în cadrul universității.

–––––––––-

Proiectul “I.M.P.A.C.T – Incluziune și Motivare prin Arte a Copiilor și Tinerilor” se desfășoară în perioada octombrie 2020 – iulie 2023 și este implementat de Asociația de Arte și Spiritualitate ZAN ART, în parteneriat cu TERRAM PACIS din Norvegia. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 600.000 euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Află aici mai multe informații despre proiect.