Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Acces gratuit la servicii stomatologice pentru persoanele vulnerabile din comuna Gârceni

Acces gratuit la servicii stomatologice pentru persoanele vulnerabile din comuna Gârceni

În județul Vaslui, locuitorii comunei Gârceni au reușit să își învingă frica de stomatolog, datorită unui proiect pe care autoritățile locale îl implementează cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021. În acest an, peste 200 dintre adulții din localitate au trecut pragul unui cabinet stomatologic, fie pentru un control de rutină, fie pentru consultații și tratament de specialitate.

Cabinetul stomatologic se află în comuna Ivănești, situată la circa 15 km de Gârceni, astfel că asigurarea transportului a fost una dintre problemele pentru care inițiatorii proiectului au căutat o rezolvare. “Sigura soluție găsită a constat în programarea intervențiilor stomatologice în week-end-uri, în condițiile în care doar atunci microbuzul primăriei este liber de alte sarcini. Oamenii au înțeles și, cu fiecare nouă săptămână, tot mai mulți și-au învins frica de dentist apelând la serviciile stomatologice furnizate în cadrul proiectului “Gârceni: Eu decid!”, declară reprezentanții autorităților locale din comună.

Robert T., unul dintre cei care au ajuns pentru prima oară la stomatolog, a ținut să evidențieze beneficiile aduse de proiect: ”Până la vârsta aceasta, mi-a fost teamă de dentist. Din acest motiv am și avut atâtea probleme cu dantura. Mă bucur că am reușit să-mi înving frica și că încep să-mi rezolv problemele.”

Experiența mersului la stomatolog a fost descrisă în termeni laudativi și de Mihaela L.: ”Doamna doctor este foarte atentă, în plus, a explicat tot ce a lucrat. Are o mână atât de ușoară încât nu am simțit când mi-a făcut anestezia. Fără acest proiect, habar nu aveam că la dentist nu doare.”

Proiectul a marcat o serie de premiere pentru comunitatea din Gârceni. Din perspectiva ocupării, de pildă, cu ajutorul proiectului, 80 dintre adulții înscriși în grupul țintă au obținut o primele lor calificări de frizeri, patiseri și de îngrijitoare bătrâni la domiciliu. Totodată, prin informarea, consilierea și medierea pe piața muncii, 500 dintre beneficiarii proiectului au învățat să caute și să aplice, pentru întâia oară, în vederea ocupării unuia dintre locurile de muncă vacante în județ. În același timp, desfășurat în premieră în comună, programul “Școala după școală” a ajutat 109 dintre elevii ciclului primar, înscriși la Școala Gimnazială nr. 1 Gârceni, să își facă zilnic temele și să aprofundeze cunoștințele dobândite în cadrul orelor de curs, aceștia beneficiind zilnic și de o masă caldă. Tot la capitolul premiere, se încadrează și tabăra de vară unde , 93 de copii au experimentat bucuria, libertatea și ineditul unei astfel de experiențe.

Proiectul “Gârceni: Eu decid!” se desfășoară în perioada de ianuarie 2022 – ianuarie 2024 și este implementat de Comuna Gârceni, județul Vaslui, în parteneriat cu Asociația ”Om Bun” și Asociația ”Pro Roma” Iași. Proiectul asigură creșterea gradului de incluziune socială și îmbunătățirea accesului la servicii integrate pentru un număr de 840 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (din care 760 de etnie romă) din zonele dezavantajate din comuna Gârceni (satele Slobozia, Racovița, Trohan și Racova). Valoarea grantului alocat proiectului este de 560.512 euro, fiind oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.                                               

Află mai multe informații despre proiect