Aplicația mobilă “Ceasul Bun”, modul prin care oamenii din centrele sociale pot raporta abuzurile
Persoanele vulnerabile instituționalizate au nevoie de moduri transparente, rapide și eficiente pentru a semnala autorităților, atunci când este cazul, abuzurile la care au fost supuse. În acest sens, un instrument pe care persoanele din centrele sociale îl au acum la îndemână este aplicația mobilă „Ceasul Bun”. Este disponibilă pentru descărcare gratuit oricărei persoane care are telefon mobil, prin intermediul ei putând fi trimise plângeri în nume propriu sau în numele altei persoane, sesizări care ajung mai apoi la autorități.
Creată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în cadrul proiectului “AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități”, sprijinit financiar de Granturile SEE 2014-2021, aplicația mobilă este adresată persoanelor instituționalizate în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie, oferindu-le posibilitatea semnalării unor eventuale abuzuri. Aplicația este adaptată astfel încât să poată fi utilizată și de persoane care suferă de dizabilități fizice sau psihice. Ca exemple, amintim posibilitatea convertirii vocii în format text sau citirea ecranului pentru persoanele cu deficiențe de vedere. În plus, aplicația “Ceasul Bun” furnizează și informații educative referitoare la tipurile de abuz precum și numere de telefon care pot fi apelate în caz de urgență. Pe pagina de YouTube a CRJ există un material video explicativ în ceea ce privește utilizarea aplicației.
“Orice persoană trebuie să aibă dreptul de a se plânge, mai ales persoanele aflate în astfel de instituții privative de libertate. Totuși, cei mai mulți dintre cei instituționalizați nu au telefon mobil/nu au acces la un telefon mobil. CRJ va achiziționa 60 de telefoane pe care le va distribui în centre și/sau spitale și secții de psihiatrie. Știm însă că o astfel de măsură nu poate cum să răspundă logistic nevoii identificate în teren. Prin urmare, CRJ va solicita Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății să aloce fonduri astfel încât, similar altor spații privative de libertate, să existe în fiecare cameră cel puțin un telefon sau o tabletă (sau alt dispozitiv electronic) care să fie dat în uz rezidenților pentru a se putea plânge”, precizează doamna Georgiana Pascu, coordonatorul proiectului.
De unde poate fi descărcată aplicația “Ceasul Bun”?
Pe PlayStore, pentru dispozitive care folosesc Android
Pe AppStore, pentru dispozitive care folosesc iOS
Alături de aplicația nou-lansată, inițiatorii “AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” urmăresc creșterea accesului la sistemul de justiție al persoanelor cu dizabilități intelectuale în regim privativ și prin măsuri care urmăresc schimbarea mentalității profesioniștilor din sistemul de asistență socială, identificarea încălcărilor drepturilor persoanelor cu dizabilități care sunt instituționalizate, contribuirea la realizarea unui Plan național de acțiune pentru prevenirea relelor tratamente în spitale și centre rezidențiale psihiatrice care va fi înaintat de Guvernul României către Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante din cadrul Consiliului Europei.
Implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiectul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” se derulează în perioada noiembrie 2021 – octombrie 2023, beneficiind de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
Mai multe informații despre proiect: www.crj.ro/adaptjust/