Memoria romilor victime ale Holocaustului, celebrată de comunitatea Sătmărel din Satu Mare
”Pe 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau, din Polonia, au căzut victime ale regimului nazist. În fiecare an, în data de 2 august, celebrăm Holocaustul împotriva romilor sau Holocaustul uitat, deoarece suferințele îndurate de romi în lagărele de concentrare, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, au rămas multă vreme necunoscute publicului larg. Istoria nu a fost una ușoară pentru comunitatea romă. Protejarea demnităţii umane personale şi protejarea minorităţilor sunt parte a valorilor noastre. Cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni din istorie nu vor mai fi repetate rămâne, în continuare, EDUCAȚIA”, a transmis domnul Adrian Balaj, directorul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, celor peste 40 de participanți prezenți la evenimentul de comemorare a 79 de ani de la Holocaustul împotriva Romilor, organizat de Asociația Stea în cartierul Sătmărel din Satu Mare.
A fost primul eveniment de acest gen organizat în comunitate, inițiativa marcării Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor (Samudaripen) aparținând echipei proiectului „ÎMPREUNĂ – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel”, sprijinit financiar de Granturile SEE 2014-2021, prin Programul Dezvoltare locală.
Momentul a fost un bun prilej pentru participanți de a cunoaște mai bine istoria romilor și de a conștientiza modul în care evenimentele tragice din trecut au marcat prezentul acestora. Cei prezenți la eveniment au putut vedea fotografii cu persoane rome prizoniere în lagărele naziste, doamna Diana Tripon, expert local, împărtășindu-le participanților informații și date importante despre Holocaustul Romilor și comemorarea acestuia. Cu acest prilej, cei prezenți au ținut și un moment de reculegere în amintirea victimelor ororilor celui de-al doilea război mondial.
“Ne bucură implicarea părinților copiilor din Sătmărel, dar și a altor persoane din comunitate, în cunoașterea istoriei, inclusiv a celei care aparține populației de etnie romă. Uitându-ne în urmă, credem că proiectul “ÎMPREUNĂ” a produs schimbări care vor continua să apară în atitudinea adultului față de educația copilului. Iar această schimbare va fi resimțită într-un mod fericit de generațiile următoare”, au subliniat impactul activității, reprezentanții Asociației Stea Satu Mare.
Proiectul “ÎMPREUNĂ – mobilizare locală pentru educație și sănătate în Sătmărel” se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – noiembrie 2023 și este implementat de Asociația Stea Satu Mare, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Satu Mare. Proiectul urmărește îmbunătățirea condițiilor de educație și sănătate și combaterea oricărei forme de discriminare a persoanelor defavorizate din cartierul urban dezavantajat Sătmărel. Valoarea grantului alocat proiectului este 49.792 euro, fiind oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.