OAMENI PENTRU OAMENI: “Fiecare copil are dreptul să crească într-o familie fericită și unită, departe de probleme”
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.
Astăzi împărtășim cititorilor noștri povestea unei familii cu patru copii care, în ciuda situației materiale dificile, a reușit să își îmbunătățească viața și condițiile de locuit, prin muncă și perseverență. Susținerea a primit-o din partea organizației SOS Satele Copiilor, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea unui model de intervenție pentru copiii aflați în situații vulnerabile din județul Sibiu”, un proiect care și-a propus să contribuie la îmbunătățirea situației copiilor aflați în situații dificile, din orașele Agnita și Avrig și din comunele Ațel, Brăteiu, Slimnic și Valea Viilor din județul Sibiu.
“Povestea familiei Lazăr poate fi povestea oricărei familii aflată într-o situație grea din punct de vedere financiar. Mama, tatăl și cei 4 copii, dintre care cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare, 15 ani, locuiesc într-o mică localitate din județul Sibiu.
În vara anului 2021, când cei patru copii au intrat în programul de întărire a familiei derulat de organizația noastră, tatăl nu avea acte de identitate, motiv pentru care familia se confrunta cu mari dificultăți financiare. Nici situația mamei nu era mai bună, aceasta nereușind să absolve gimnaziul. În ciuda lipsurilor materiale, atât tatăl, cât și mama sunt oameni gospodari. Tatăl muncea cu ziua, iar mama avea grijă de copii și întreținea gospodăria mică, formată dintr-o singură încăpere și o curte foarte modestă. Casa era curată, dar avea avarii la acoperiș din cauza ploilor.
În ciuda condițiilor dificile de acasă, cei trei copii care merg la școală sunt elevi exemplari, cu rezultate foarte bune la majoritatea materiilor, fiind lăudați constant de profesori. La cei 5 anișori, mezina familiei a învățat deja, de la surorile mai mari, să scrie câteva litere și la fiecare vizită a noastră pe teren ne arată cuvinte noi scrise de ea în caietul de care este nedespărțită. Cu sprijinul meditațiilor online asigurate de SOS Satele Copiilor, fata cea mare a terminat cu bine primele 8 clase, asistenții sociali facilitând înscrierea ei la un liceu în Mediaș. În plus, de curând, fata cea mare a început activitatea în cadrul proiectelor SOS dedicate tinerilor și acum este unul dintre tinerii care reprezintă comunitățile vulnerabile din județul Sibiu.
Cu ajutorul asistenților sociali din cadrul Serviciului de Asistență Comunitară SOS Sibiu, tatăl a fost sprijinit să obțină acte de identitate, angajându-se cu forme legale, opțiunea aleasă fiind cea a muncii sezoniere în străinătate. Cu banii câștigați de tată, familia a reușit să finalizeze construcția unei case cu două încăperi, care oferă un adăpost mai sigur și mai confortabil copiilor. Un ajutor substanțial a fost reprezentat de alimentele, produsele de igienă, rechizitele, îmbrăcămintea și încălțămintea distribuite în cadrul proiectului, astfel încât familia și-a permis să investească toate veniturile obținute pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit. Fiind un om muncitor și priceput, majoritatea lucrărilor la casa le-a făcut chiar tatăl, cu sprijinul vecinilor. Urmează ca noua locuință să fie și racordată la rețeaua electrică cu sprijinul SOS.
Continuăm să sprijinim familia în vederea facilitării dezvoltării personale și profesionale a copiilor, deoarece credem cu tărie că fiecare copil are dreptul să crească într-o familie fericită și unită, departe de probleme”.
Un material realizat cu sprijinul echipei SOS Satele Copiilor.
––––––––––
Proiectul “Dezvoltarea unui model de intervenție pentru copiii aflați în situații vulnerabile din județul Sibiu” beneficiază de un grant în valoare de 520.862 de euro, oferit de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.