Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Pecica: Expoziție de ocupații și meserii tradiționale pentru promovarea culturii rome

Pecica: Expoziție de ocupații și meserii tradiționale pentru promovarea culturii rome

„Expoziția ne reamintește caracterul multietnic și multicultural al orașului nostru. Este important să ducem mai departe tradițiile, muzica și portul tuturor naționalităților din orașul Pecica și din satele aparținătoare”, a declarat domnul Petru Antal, primarul orașului Pecica, referindu-se la Expoziția de ocupații și meserii tradiționale rome, porturi și obiceiuri, eveniment organizat în luna august în orașul Pecica, județul Arad.

Expoziția, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 18 august 2023, a fost vizitată de peste 150 de persoane, atât de public pecican de toate vârstele, cât și de persoane din alte localități.

Evenimentul este o componentă a proiectului „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor în orașul Pecica” derulată de autoritățile locale cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021 și a avut ca scop înțelegerea tradițiilor, obiceiurilor și a modului de viață, inclusiv a ocupațiilor tradiționale ale comunității rome.  A fost avută în vedere promovarea culturii rome pentru a contribui la creșterea respectului și acceptării din partea populației majoritare, și implicit la creșterea nivelului de incluziune socială.

“Copiii implicați în activitățile culturale organizate de către asociația nostră în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor în orașul Pecica” au creat atmosferă prin dansurile prezentate cu mândrie și entuziasm pe acordurile muzicanților din comunitatea romă, de asemenea beneficiari ai proiectului. Aceștia au purtat costumele tradiționale împrumutate de la fostul ansamblu al romilor pecicani, Romaflores”, conform reprezentanților Asociației Culturale a Minorităților ”KISEBBSÉGI HAGYOMÁNYÖRZŐ EGYESÜLET”, organizatorul evenimentului.

În paralel, ocupațiile și meseriile tradiționale ale comunității rome din localitate au fost reprezentate cu succes în cadrul expoziției în care au fost expuse obiecte artizanale, curioșii având posiblitatea de a afla mai multe despre modul de confecționare, conservare și restaurare a acestora.

Expoziția completează gama largă de activități incluse în proiect care se adresează promovării multiculturalismului și tradițiilor și identității rome. Tot în acest an, în luna mai, inițiatorii proiectului au organizat, în Pecica, Festivalul de Etnie Romă, în cadrul căruia au fost prezentate obiceiurile, cultura, tradițiile sau muzica și dansul autentice ale acestei etnii ce reprezintă aproape 8 la sută din populația orașului.

Proiectul ”Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica” beneficiază de o finanțare de 980.643 de Euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE, fiind implementat în perioada februarie 2022 – decembrie 2023 de Orașul Pecica, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica. Proiectul și-a propus să contribuie la incluziunea socială a 1.906 de persoane vulnerabile din localitate, din care 1.335 persoane de etnie romă, prin măsuri integrate de asistență socială, sănătate, educație și de anti-discriminare.

Află aici mai multe detalii despre proiect