Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Elevii învață că visele pot deveni realitate în cadrul atelierelor de artă afirmativă

Elevii învață că visele pot deveni realitate în cadrul atelierelor de artă afirmativă

Stimularea gândirii, a inteligenței emoționale, empatiei și abilităților de comunicare ale elevilor sunt, conform modelului educațional norvegian, instrumente necesare copiilor și tinerilor în procesul de învățare și dezvoltare. În acest context, 45 de elevi de ciclu gimnazial din județele Prahova și Neamț au participat la o activitate artistică inedită facilitată de specialiști ai Fundației Art for Change din Norvegia. Activitatea aparține proiectului “Zest4edu – O nouă perspectivă în educație”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021.

Atelierul artistic cu titlul „Empower your dreams” s-a adresat copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale și în risc de abandon școlar din trei școli gimnaziale din localitățile Fântânele, Strejnicu (județul Prahova) și Negrești (județul Neamț). Sub atenta coordonare a facilitatorilor Liv Due și Bendik Guldbrandsen, copiii și tinerii au vopsit pereții școlilor printr-un proces de Artă Afirmativă care presupune identificarea propriilor visuri și externalizarea lor prin desen.

“Am participat la activitățile susținute de Liv Due și Bendik Guldbrandsen în școlile din Fântânele și Strejnicu din județul Prahova. Această activitate a fost o experiență de neuitat, care mi-a arătat cât de importantă este arta în dezvoltarea personală a copiilor. Am fost impresionat de creativitatea și imaginația copiilor. Am văzut copii care vor să devină doctori, avocați, profesori, artiști, muzicieni, sportivi și chiar astronauți. Consider că a fost o experiență valoroasă pentru copii, care i-a ajutat să-și dezvolte încrederea în sine, să-și depășească barierele și să învețe că orice vis poate deveni realitate”, a subliniat importanța activității, domnul Aurel Graur, responsabil comunicare în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova.

Eu și Bendik vrem să vă mulțumim pentru primirea călduroasă și compania amabilă în timpul ultimei noastre vizite în România. Activitatea cu elevii a fost foarte provocatoare, interesantă și plăcută, participanții fiind foarte creativi și încântați de activitățile propuse. În același timp, mă bucur foarte mult pentru că acum cunoștințele și înțelegerea mea despre România sunt comorile pe care le-am adus cu mine acasă, fiind o adevărată inspirație”, a precizat doamna Liv Due, referitor la experiența de predare în România.

Parteneriatul cu organizația norvegiană, care este specializată în folosirea metodelor de lucru de Artă Afirmativă, a permis organizarea a 15 ateliere online de învățare a acestor tehnici de către profesorii români care lucrează cu elevi aflați în situații de vulnerabilitate. Arta afirmativă ajută la găsirea direcțiilor în viață prin expresie artistică și poate da tonul conversațiilor deschise, în care toți participanții sunt auziți. 

Pe termen lung, proiectul urmărește să producă o schimbare de perspectivă în zona educațională, prin introducerea programelor de dezvoltare personală a copiilor și elevilor încă de la vârste mici, cu impact pe termen mediu în creșterea numărului de tineri care finalizează ciclul de învățământ secundar inferior și continuă studiile, iar pe termen lung în scăderea numărului de persoane în risc de șomaj, sărăcie și excluziune socială ca urmare a unei educații personale și profesionale de calitate.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul “Dezvoltare locală”, proiectul „Zest4Edu – O nouă perspectivă în educație” este derulat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația Go Ahead București și Fundația Art for Change din Norvegia. Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023 și beneficiază de o finanțare în valoare de 1.120.896 de euro, oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Informații actualizate despre proiectul ZEST4EDU sunt disponibile pe pagina web dedicată proiectului – https://zest4edu.ro/ și pe cea de social media – https://www.facebook.com/zest4edu.