Standardele Consiliului Europei în domeniul drepturilor minorităților, inspirație pentru 10 experți români în lucrul cu romii și alte categorii vulnerabile
Cu sprijinul Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS), 10 specialiști implicați în implementarea unor proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală au participat, în perioada 12-14 septembrie 2023, la o vizită de studiu la Consiliul Europei (CoE) axată pe problematica incluziunii sociale a romilor, minorităților și altor grupuri vulnerabile. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Europei și Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), parteneri ai FRDS în implementarea Programului Dezvoltare locală.
Vizita a urmărit familiarizarea într-un mod interactiv a participanților români cu activitatea Consiliului Europei în ceea ce privește drepturile minorităților, incluzând întâlniri cu reprezentanți ai organismelor CoE precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), Grupul de experți privind Acțiunea împotriva violenței asupra femeilor și violenței domestice (GREVIO), precum și cei ai departamentelor Educație și Roma and Travelers.
Interacțiunea cu experții CoE a reprezentat pentru specialiștii români o oportunitate de a cunoaște mai bine reglementările și bunele practici europene privind protecția drepturilor minorităților, combaterea discriminării și lupta împotriva rasismului, prilej de transpunere a principiilor aprofundate în activitățile proiectelor în cadrul cărora activează, în vederea îmbunătățirii situației persoanelor vulnerabile.
“Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a avea contact direct cu instituțiile europene care mi se păreau prea puțin tangibile. Am fost întâmpinați cu o foarte mare deschidere și cu un val de informații și idei care au menirea de a deschide noi porți în cadrul obiectivului nostru de a oferi o viață mai bună celor mai puțin norocoși. De la curricule, la activități practice, de la studiul aprofundat al documentelor și întărirea valorilor europene, la implicarea efectivă a comunității în luarea deciziilor, toate acestea ne vor ajuta să oferim servicii de calitate comunităților în care lucrăm și să aducem o schimbare pozitivă mai mare sau mai mică oriunde ne aflăm. Mă întorc acasă întărită că am pornit pe un drum bun, inspirată, energizată și încrezătoare în susținerea reciprocă pe care ne-o putem oferi împreună cu ceilalți colegi în lucrul cu comunitățile de intervenție ale proiectului”, declara la sfârșitul vizitei Andra Berce, specialist comunicare în cadrul proiectului „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor”, derulat de Municipiul Marghita, județul Bihor.
“Vizita de studiu m-a ajutat în înțelegerea mecanismelor europene în ceea ce privește anti-discriminarea și drepturile omului, dar și modul prin care putem să punem la dispoziție cetățenilor informațiile necesare în aplicarea acestora. În calitate de coordonator, pe baza bunelor practici aprofundate în cadrul vizitei de lucru, voi organiza ședințe regulate cu colegii din echipa de implementare în cadrul cărora voi prezenta toate informatiile învățate, după care vom trece la aplicarea acestora”, a subliniat importanța vizitei efectuate, Marius Sălcudean, coordonator al proiectului “Ogra.Door – porți deschise pentru incluziunea socială”, derulat de Comuna Ogra, județul Mureș.
Vizita de studiu la Consiliul Europei face parte dintr-o serie de acțiuni finanțate prin intermediul Fondului Bilateral aferent Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, al căror obiectiv este de a contribui la consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia, pe de o parte, și România, pe de altă parte.