Șanse crescute de angajare pentru membrii unor comunități de romi din județul Călărași
În urma absolvirii unor cursuri de calificare în meseriile de lucrător finisor în construcții, lucrător în comerț și manichiurist-pedichiurist, 90 de persoane aflate în situații de vulnerabilitate, care trăiesc în comunele Chirnogi, Șoldanu și Mânăstirea din județul Călărași, au acum o șansă în plus să își găsirea un loc de muncă. Programele de formare profesională s-au desfășurat în cadrul unui proiect de incluziune socială derulat de Consiliul Județean Călărași, cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021. În cadrul acestui proiect, peste 630 de persoane de etnie romă din județul Călărași beneficiază de servicii integrate de educaţie, sănătate şi ocupare, pliate pe nevoile lor.
“Scopul acestui demers a fost acela de a maximiza șansele de ocupare a unui loc de muncă pentru persoanele din grupul țintă al proiectului, prin obținerea unei calificări profesionale și prin dobândirea de deprinderi și competențe noi, utile în procesul de inserție a acestora pe piața forței de muncă”, declară reprezentanții proiectului.
În primă etapă, membrii comunităților vizate prin proiect care s-au arătat interesați să învețe noi meserii au participat la sesiuni de consiliere și orientare vocațională. În urma parcurgerii acestei etape, au fost selectați participanții la cele trei programe de formare profesională, care au fost adaptate nevoilor identificate în rândul persoanelor selectate.
Cursurile propriu-zise au combinat pregătirea teoretică cu cea practică, oferindu-le absolvenților competențele necesare fie pentru angajare, fie pentru a porni pe calea antreprenoriatului.
“Sunt foarte entuziasmat, pentru că am cunoștințe noi și calificare într-o meserie destul de căutată. Sper ca în următoarea perioadă să identific o oportunitate de angajare, pentru a valorifica cunoștințele dobândite la aceste cursuri”, a declarant, la final, unul dintre absolvenții programului de formare în ocupația de lucrător finisor în construcții.
“Am aflat de acest proiect de la Primăria Chirnogi, unde am văzut un roll-up de informare. Am solicitat mai multe informații, care m-au determinat să mă înscriu ca și beneficiar al proiectului. Sunt foarte mulțumită de activitățile în care am fost implicată, deoarece m-am simțit valorizată și mi-am dat seama că am ocazia să beneficiez de servicii de formare profesionala și medicale, pe care nu mi le-aș fi permis singură, datorită situației mele financiare precare. Sunt foarte mulțumită de ceea ce am învățat la curs și am deja șanse să mă angajez”, a mărturisit, la rândul ei, una dintre absolventele cursurlui de lucrător în comerț.
Serviciile furnizate prin proiect membrilor comunităților de romi au un caracter integrat, incluzând și activități ce au în vedere îmbunătățirea stării lor de sănătate, prin facilitarea accesului la consultații medicale gratuite. Sunt organizate caravane medicale, adulți și copii din fiecare comunitate beneficiind de controale stomatologice, oftalmologice și de analize și investigații medicale precum: spirometrie, ecografii abdomino-pelvine, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea greutății și a indicelui de masă corporală.
Proiectul „AL-IN – Acțiuni Localizate și INcluziune în comunități rome din județul Călărași” beneficiază de o finanțare de 459.707 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, fiind implementat în perioada aprilie 2022 – decembrie 2023 de Consiliul Judeţean Călărași, în parteneriat cu Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului (ACEDO).