Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Reprezentanții Muncipiului Marghita, la întoarcerea din Norvegia: “Fiecare voluntar contribuie cu ce are și cum poate. A fi voluntar este un sentiment de utilitate!”

Reprezentanții Muncipiului Marghita, la întoarcerea din Norvegia: “Fiecare voluntar contribuie cu ce are și cum poate. A fi voluntar este un sentiment de utilitate!”

La invitația Asociației Skyhøyt Live Scene din Norvegia, mai mulți membri ai echipei proiectului “Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor” au participat, în perioada 6-10 septembrie 2023, în municipiul Molde, din Norvegia, la un schimb de experiență pe parcursul căruia au avut ocazia să învețe și să împărtășească experiențe și cunoștințe atât cu partenerii norvegieni, cât și cu reprezentanții altor organizații vizitate.

Delegația din România a fost formată atât din reprezentanți ai promotorului de proiect, Municipiul Marghita, cât și din membri ai echipei Asociației Kécenlét Cheț, partener în proiect. Obiectivul  principal al vizitei în Norvegia a fost acela de a identifica exemple de bună practică în ceea ce privește oferirea de suport membrilor comunității, atât de către autoritățile locale, cât și de către organizațiile neguvernamentale.

„Am explorat noi orizonturi și am găsit noi legături pentru colaborare. Aceste experiențe unice ne încurajează să continuăm să lucrăm împreună pentru proiecte viitoare și să îmbunătățim serviciile acordate comunității din Cheț”,  spunedoamna Krisztina Bernath, reprezentant al Asociației Kécenlét.

Unul dintre obiectivele vizitate pe parcursul celor 4 zile de activități a fost Centrul Cultural Aukra Kulturhus din localitatea Aukra, acolo unde zilnic, de dimineața până seara, sunt desfășurate activități diverse, sub îndrumarea angajaților, dar și cu implicarea unor voluntari. Dotat cu librărie, sală culturală, cinema, bazin de înot, obiectivul important al centrului constă în dezvoltarea activităților menite să îi implice pe cetățeni, angajații fiind ambasadorii conceptului: „Toți cei care vizitează  această locație să simtă că este casa lor și să se simtă în siguranță”.

Schimbul de experiență a inclus și o întâlnire, în localitatea Romsdal, cu reprezentanți ai Asociației Norvegiene de Trekking (DNT), cea mai mare organizație de activități în aer liber din Norvegia. Această entitate deține cabane în zonele montane din centrul și sudul Norvegiei, fiind constituită din mai multe asociații locale. DNT Romsdal, cea mai mare organizație de viață în aer liber a Romsdal, cu 3.400 de membri, are drept scop facilitarea unei vieți active, simple, sigure și prietenoase cu natura, în aer liber. Activitatea lor este bazată pe o muncă extinsă de voluntariat și pe încrederea în oameni.  Cabanele nu sunt închise, în interiorul acestora găsindu-se produse alimentare, principiul urmat fiind: „fiecare plătește cât consumă”.

Delegația din România a vizitat și Catedrala din Molde, acolo unde asociația afiliată Episcopiei din Molde, care numără 12 angajați și 220 de voluntari, se implică puternic în sprijinirea comunităților vulnerabile.  Discuțiile din cadrul întâlnirii s-au concentrat asupra problemelor majore cu care se confruntă comunitatea din Molde și societatea norvegiană în general: îmbătrânirea populației și scăderea numărului de voluntari. „Statul trebuie să aibă grijă de persoanele în vârstă, dar resursele sunt puține pentru rezolvarea acestei probleme, din acest motiv statul solicită ajutorul voluntarilor. Astfel, voluntarii vizitează persoanele în vârstă din zonă, se ocupă de nevoile lor de zi cu zi, îi programează la medic și participă la întâlnirile comunității. Fiecare voluntar contribuie cu ce are și cum poate, a fi voluntar este un sentiment de utilitate”, concluzionează reprezentanții Municipiului Marghita, în urma întâlnirii.

Schimbul de bune practici a vizat și consolidarea parteneriatului dintre cele două organizații din România și Skyhøyt Live Scene, un ONG care creează spațiu pentru activități artistice și meșteșuguri și oferă expertiză de coordonare între domeniul artei și comunitatea de afaceri. În cadrul proiectului “Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor”, reprezentanții organizației norvegiene oferă suport pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite comunităților prin schimb de experiență, transfer de bune practici și mentorat.

Proiectul „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – februarie 2024 și este implementat de Municipiul Marghita, în parteneriat cu Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 794.261 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://restaurativecommunity.eu/

sursa foto: Comunități unite în Bihor