Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală în județele Alba și Mureș

Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală în județele Alba și Mureș

Miercuri, 18 octombrie 2023, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a organizat, pentru un grup de jurnaliști din județele Alba și Mureș, o vizită în teren, la trei proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală: „Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistență socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici”, derulat de Asociația „Caritas-Asistență Socială” Filiala Organizației Caritas Alba Iulia”, “PALCommunity – Creşterea accesului la servicii de paliaţie pentru beneficiari din comunităţi dezavantajate, derulat de Fundația Hospice Casa Speranței și “Un mesaj pentru viitor”, derulat de Comuna Săsciori din județul Alba.

La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor entități mass-media regionale și locale, precum Televiziunea Română (TVR) Alba, Népújság, Radio România Actualități Târgu-Mureș și Alba, Radio Târgu-Mureș, Alba 24, Radio Reîntregirea precum și Denisa Lala, blogger cu vastă experiență în presa scrisă, care publică pe blogul Denisuca.com.

Pe parcursul zilei, jurnaliștii au vizitat un centru pentru mame și copii din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș, înființat de Asociația Caritas Alba Iulia, un centru de îngrijiri paliative din comuna Ciugud, județul Alba, administrat de Asociația Hospice Casa Eliana, și un centru de tip ”școala după școală” din comuna Săsciori, județul Alba, înființat de autoritățile locale.

Prima oprire a fost în Sângeorgiu de Mureș, la „Casa Început Sigur”, unul dintre cele 6 centre de zi înființate prin proiect de Asociația Caritas Alba Iulia. Centrul oferă acces la servicii de bază pentru familii cu copii mici și pentru viitori părinți cu o situație material dificilă.

Aici, la fel ca în celelalte 5 comunități rurale unde au fost înființate centre similare (Corund, Dealu, Joseni, Remetea și Zetea, din județul Harghita), vizitatorii au putut vedea cum tinerele mame învață să interacționeze cu cei mici, să îi îngrijească și să se joace împreună. În fiecare centru lucrează 4 profesioniști: un psiholog, un pedagog, un asistent social și un asistent comunitar. Centrele asigură îngrijirea gravidelor, pregătirea pentru naștere și servicii vizând dezvoltarea timpurie a copiilor, oferite atât în grup, cât și individual.

“În Sângeorgiu de Mureș am început activitatea anul trecut. Am reușit să ajutăm mai mult de 60 de familii dezavantajate, împreună cu copii mici. Am încadrat în proiect și în jur de zece femei gravide”, spune doamna Melania Marton, coordonatorul proiectului “Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistență socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici”.

Centrul este dotat cu jucării, masă de înfășat și pentru îngrijirea bebelușilor, spalier pentru exerciții fizice, toate acestea puse la dispoziția familiilor dezavantajate cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani și femeilor gravide.

“În primul rând, îi învățăm să se joace împreună. E foarte important, părinții nu știu să se joace cu copiii și nici nu vor. Doar vin, stau și se uită ce se întâmplă. Cam o lună, două mi-a trebuit să îi învăț pe părinți cum trebuie să se joace”, a explicat Lucia Bartha, pedagog social.

De la Sângeorgiu de Mureș jurnaliștii s-au deplasat în județul Alba, în satul Hăpria din comuna Ciugud, acolo unde Asociația Hospice Casa Eliana derulează un program de îngrijiri paliative adresat persoanelor aflate la capătul vieții. Mare parte dintre acestea sunt cazuri oncologice, cărora Casa Eliana și-a asumat misiunea de a le face trecerea mai ușoară.

Aici, reprezentanții mass-media au vizitat ambulatoriul înființat și dotat în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative Hospice Eliana și au stat de vorbă cu doamna doctor Ariana Roșiu despre cum sunt furnizate comunității locale serviciile de paliație, atât în ambulator, cât și la domiciliul pacienților.

sursa: Denisuca.com

“Urmărim să îndepărtăm suferința. Mai întâi pacienților, apoi familiilor lor. Mai mult decât atât, încercăm să îmbunătățim calitatea vieții pacientului. Să aflăm, în primul rând, ce înseamnă calitate pentru el și să încercăm să i-o asigurăm, cu toate resursele care ne stau la dispoziție. Îngrijirea paliativă la domiciliu se face, într-o primă etapă, printr-o evaluare complexă. Apoi începem vizitele, centrate pe nevoile identificate. Fie că e o durere, simptome fizice, fie că e vorba de o suferință imensă psiho-emoțională, pacienți foarte deprimați, anxioși, care nu se împacă cu diagnosticul pe care l-au primit și nu fac față acestuia. E un moment de cotitură pentru ei să poată continua lupta cu boala sau să cedeze, să se predea”, a povestit jurnaliștilor doamna Ariana Roșiu, coordonatoarea Centrului de Îngrijiri Paliative Hospice Eliana.

În continuarea vizitei la Hăpria, jurnaliștii au însoțit-o pe doamna Gyongyike Codorean, asistent medical în cadrul centrului, la domiciliul unei pacient din Daia Romană, o comună vecină Ciugudului. Diagnosticat cu cancer pulmonar și cu ambele picioare amputate din cauza bolilor de care suferă, domnul Moldovan este acum îngrijit de soția sa și de Gyongyike, care îl vizitează zilnic. Datorită lor și ajutorului primit de la fiul său, plecat de 18 ani în Danemarca, Ioan Moldovan reușește să continue lupta cu boala: “Mi-a crăpat călcâiul piciorului stâng, însă nu m-a durut, ceea ce m-a făcut să nu-i dau importanță. După 6 luni de spitalizare, piciorul mi-a fost amputat, medicul spunându-mi că  <vezi că o să urmeze și alălalt>. Și a avut dreptate”.

Vizita în teren a jurnaliștilor s-a încheiat în satul Loman din comuna Săsciori, acolo unde autoritățile locale au reabilitat o clădire a primăriei, care găzduiește acum un Centrul Educațional pentru Copii. Aici, 40 de elevi care provin din familii dezavantajate sunt ajutați să își facă temele și să își dezvolte abilitățile, o modalitate prin care este prevenit abandonul școlar.

Pe parcursul vizitei, jurnaliștii i-au putut vedea la lucru pe cei mici, alături de personalul din centru, rezolvând teme la limba română, colaborând cu entuziasm pentru a crea un robot sau explorându-și latura artistică, prin pictură. Activitățile găzduite de centru reușesc să împletească modernul cu tradiționalul, copiii din Loman participând în premieră, anul acesta, la un festival folcloric din localitate.

“Ne ajută foarte mult acest centru. Noi, fiind la muncă toată ziua, ne bucurăm că există specialiști care se ocupă de copii. Ne ajută copiii să se mențină la școală. Poate o să devină cineva. Ne bucurăm că se duc tradițiile noastre, ale satului, mai departe”, le-a împărtășit jurnaliștilor prezenți părintele unuia dintre copiii care își face temele zilnic în centru.

“Încercăm să deschidem copiilor de aici și alte orizonturi decât munca câmpului, îngrijirea animalelor și culesul de ciuperci și afine. Procesul este de durată. Pentru noi finanțarea primită de la FRDS, prin programul Dezvoltare locală, a fost ca un nucleu în jurul căruia ne dezvoltăm. Se va vedea ceea ce facem acum peste ani de zile, probabil, dar bucuria copiilor ne face să mergem mai departe și ne motivează. De asemenea, proiectul vizează și adulții din satele Loman și Răchita, mulți fiind calificați ca pavator și agent de curățenie. Dorim să multiplicăm ceea ce facem la Loman și în alte sate”, a precizat domnul Marius Muntean, coordonatorul proiectului “Un mesaj pentru viitor”.

Organizată de FRDS din dorința de a face cunoscut impactul proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală în rândul publicului larg, vizita a permis jurnaliștilor să se familiarizeze cu realitatea din teren și cu nevoile cu care se confruntă comunitățile vulnerabile și, mai important, cu soluțiile identificate și cu instrumentele utilizate de inițiatorii proiectelor finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 pentru a răspunde acestor nevoi. Jurnaliștii de la Népújság, Radio Mureș, Alba 24 și blogul Denisuca.com au descris în materialele realizate ulterior experiența lor din acea zi. Problematica vizată de fiecare dintre cele trei proiecte, respectiv creșterea accesului la servicii de bază pentru grupurile dezavantajate, combaterea abandonului școlar și creșterea incluziunii romilor, va face obiectul și altor emisiuni TV, pregătite de TVR Alba și de Radio Reîntregirea.