Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Acces mai ușor la servicii de educație, sănătate, ocupare și asistență socială pentru 3 comunități de romi din Sectorul 1 al Bucureștiului

Acces mai ușor la servicii de educație, sănătate, ocupare și asistență socială pentru 3 comunități de romi din Sectorul 1 al Bucureștiului

600 de bucureșteni din Sectorul 1 al Capitalei, din care cel puțin 400 de persoane de etnie romă care trăiesc în cartierele Giulești Sârbi, Chitila/Chitila Triaj și Străulești sunt beneficiarii unui sistem integrat şi inovator de servicii de suport, dezvoltat în cadrul proiectului „Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1”, finanțat din Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”.

“Sectorul 1 este o zonă a contrastelor. Aici există diferențe majore de dezvoltare, de calitate a infrastructurii și a standardului de viață între zona centrală și anumite zone mărginașe: Chitila Triaj, Giulești Sârbi, Străulești etc. Actuala administrație a Sectorului 1 a luat măsuri concrete pentru a reduce considerabil aceste discrepanțe, pentru a crește calitatea vieții locuitorilor din aceste zone și pentru a le asigura condiții civilizate de locuire. Un standard mai ridicat de viață înseamnă și acces mai ușor la servicii de sănătate, educație, ocupare și asistență socială pentru grupurile vulnerabile din aceste cartiere”, a declarat coordonatorul proiectului, domnul Ionel Stoica, în cadrul conferinței de prezentare a rezultatelor intermediare ale proiectului, organizată vineri, 27 octombrie 2023.

Din mai 2021 și până în prezent, prin intermediul proiectului au fost asigurate copiilor din aceste comunități servicii de mediere școlară și sanitară, alimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte, respectiv ghiozdane și rechizite școlare, în timp ce adulții au beneficiat de servicii de consiliere ocupațională și vocațională și de sprijin în vederea obținerii actelor de identitate.

La rândul său, parteneriatul cu organizația E-Romnja a contribuit la împuternicirea femeilor rome din cele trei comunități. În cadrul unor cafenele publice, femeile din aceste comunități au avut oportunitatea de a dezbate și de a identifica soluții la problemele cu care se confruntă, iar implicarea lor în grupul de inițiativă înființat prin proiect (la nivelul celor trei comunități) le-a facilitat acestora participarea, alături de alte femei lidere rome, la o sesiune de formare care a vizat dezvoltarea abilităților de reprezentare a femeilor la nivel local.

”Ne dorim ca prin parteneriatul nostru să aducem mai aproape grupuri de femei rome de administrația publică locală din Sectorul 1, pentru ca măcar o parte din problemele legate de infrastructură și acces să își găsească soluții. Și sperăm ca modelul nostru de lucru să continue și după încheierea acestui program, dat fiind faptul că soluțiile necesită intervenții pe termen lung și dialog constant cu comunitățile rome”, a declarat, în cadrul conferinței, doamna Carmen Gheorghe, președinta Asociației E-Romnja.

Proiectul ”Facilitarea accesului la servicii integrate de educație, sănătate, ocupare și abilitare pentru persoanele vulnerabile din Sectorul 1” se desfășoară în perioada mai 2021 – aprilie 2024 și este implementat de Primăria Sectorului 1 al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Viață și Lumină, Asociația E-Romnja și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 1. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 383.594 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

Află aici mai multe detalii despre proiect à https://www.primariasector1.ro/facilitarea-accesului-la-servicii-integrate-de-educatie.html