Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Centrul Comunitar Multifuncțional, cea mai importantă investiție socială din comuna Baia
Centrul Comunitar Multifuncțional din Baia, judetul Tulcea

Centrul Comunitar Multifuncțional, cea mai importantă investiție socială din comuna Baia

Autoritățile locale din comuna tulceană Baia au finalizat lucrările de construcție ale primului centru comunitar multifuncțional din localitate. Lucrarea de infrastructură este o componentă importantă a unui proiect care asigură acces la servicii de asistență socială, educație, sănătate, ocupare și locuire personalelor aflate în situații dificile, derulat de autoritățile locale cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021. Potrivit autorităților locale, Centrul este o investiție importantă pentru comunitate, urmând să furnizeze, de la 1 noiembrie 2023, servicii pentru peste 500 de persoane din localitate, preșcolari, copii, adulți și vârstanici.

“După un efort susținut și constant, au fost finalizate lucrările de construcție ale Centrului Comunitar Multifuncțional, cel mai important proiect social al comunei Baia. Investiția nu ar fi fost posibilă fără contribuția importantă a Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în cadrul căruia derulăm proiectul “Măsuri integrate de dezvoltare locală”. De la începerea proiectului, din septembrie 2021, până în prezent, activitățile cu beneficiarii s-au desfășurat în spații temporare. Suntem bucuroși că în urma finalizării lucrărilor, centrul comunitar va asigura acces la servicii specifice pentru 80 de vârstnici, 50 de preșcolari, 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, 170 de tineri și persoane inactive pe piața muncii”, precizează reprezentanții proiectului.

Localizată în comuna Baia, pe strada strada Republicii, clădirea Centrului are o suprafață totală de 800 de metri pătrați (regim de înălțime P+E). Valoarea totală a investiției este de 3.399.180,94 lei, din care mai mult de jumătate dintre costuri reprezintă contribuția Granturilor Norvegiene, respectiv 1.747.277,00 lei, bugetul local al comunei Baia asigurând suma de 1.651.903,94 lei.

Centrul comunitar include, la parter, 4 cabinete medicale dotate cu ecograf și EKG, unde se vor asigura consultatii gratuite, o sală multifunctională pentru conferințe și întâlniri de consiliere parentală, o sală dedicată activităților educaționale pentru preșcolari și o sală unde copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani vor beneficia de consiliere psihologică.  Tot la parter, se află și o sală de mese, unde cei 50 de prescolari prezenți în centru de trei ori pe săptămână vor beneficia de o masă caldă.

La etaj se află o sală de studiu, unde adulții din comunitate aflați în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de servicii în vederea accesării pieții muncii, oferite de un consilier vocational, și o sală de birouri, unde tinerii absolvenți de liceu care sunt încă inactivi pe piața muncii vor beneficia de măsuri de sprijin și consultanță în vederea accesării de fonduri nerambursabile, oferite de un consultant în afaceri. În plus, clădirea este dotată și cu o sală de sport, ce va fi utilizată pentru desfășurarea de jocuri motrice și activități sportive pentru cei mici.

Clădirea centrului este accesorizată pentru persoanele cu dizabilității, fiind dotată cu rampa de acces și grup sanitar destinat acestei categorii de persoane. De asemenea, centrul este prevăzut cu sistem antiincendiu, centrală termică, aer condiționat și grup electrogen.

Proiectul „Măsuri integrate de dezvoltare locală” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023 și este implementat de Comuna Baia din județul Tulcea, în parteneriat cu Asociația My Community. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 967.125 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://www.midl-baia.ro/