Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Reprezentanți ai autorităților locale din România, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Norvegia: “Am constatat că norvegienii pornesc în orice demers social de la premisa că nu există formă de ajutor fără empatia manifestată față de beneficiar”

Reprezentanți ai autorităților locale din România, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Norvegia: “Am constatat că norvegienii pornesc în orice demers social de la premisa că nu există formă de ajutor fără empatia manifestată față de beneficiar”

Cu sprijinul Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS), 31 de reprezentanți ai unor autorități și instituții publice din România au participat, în perioada 6-10 noiembrie 2023, în Norvegia, la o vizită de studiu și la un atelier de lucru axate pe tematica incluziunii romilor din România care se stabilesc temporar în Norvegia. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS), partener al FRDS în implementarea Programului Dezvoltare locală.

Delegația din România a fost formată din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Romi (ANR) și ai unor autorități și instituții publice locale de la nivelul județelor Bacău, Brăila, Botoșani, Buzău, Călărași, Galați, Gorj și Neamț, de unde provin cei mai mulți romi din România care se stabilesc temporar în Norvegia.

“Pentru mine această experiență a avut un impact special, în sensul în care am cunoscut oameni deosebiți, oameni dedicați comunităților din care provin și pe care le reprezintă cu mândrie, oameni care încearcă prin toate mijloacele să schimbe ceva în comunitățile lor. Am avut oportunitatea să cunosc exemple de bune practici pe care și noi am putea să le implementăm acolo unde avem comunități numeroase de romi, oferindu-le în acest sens sprijin, consiliere, îndrumare în găsirea unui loc de muncă etc. Cu privire la partenerii norvegeni, am apreciat punctualitatea și rigoarea cu care tratează fiecare problemă din țara lor, în speță cea a romilor”, sintetizează cele întâmplate în Norvegia doamna Ionela Ghiorghe, consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Brăila.

Vizita a inclus o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și ai unor organizații neguvernamentale din orașele Bergen și Oslo, ale căror concluzii au fost analizate, în ultima zi, în cadrul unui atelier de lucru. Discuțiile s-au concentrat asupra serviciilor sociale furnizate de statul norvegian migranților, a politicilor de integrare dedicate romilor care se stabilesc temporar în Norvegia și a altor măsuri menite să atenueze riscurile la care se expun astfel de grupuri vulnerabile.

„În cele trei zile de documentare am avut ocazia de a vizita, în primul rând, organizații neguvernamentale puternic implicate în elaborarea și punerea în practică a unor servicii suport pentru toate persoanele aflate în dificultate de autosusținere, indiferent de origine, credință, pregătire sau orientare sexuală. Am descoperit cu această ocazie locuri extraordinare, în care nu se pun întrebările ”de ce” sau ”din ce cauză”. Empatia, înțelegerea și implicarea sunt caracteristicile de bază ale acestor activități care, în foarte multe cazuri, fac diferența între ceea ce întâlnim la noi și ceea ce se practică în acest domeniu la gazdele noastre. Am constatat că ei pornesc în orice demers social de la premisa că nu există formă de ajutor fără empatia manifestată față de beneficiar”, a declarat, la finalul evenimentului, domnul Gabriel Bălan, consilier la Consiliul Județean Bacău.

În ultima zi, în cadrul unui atelier de lucru, participanții din România, alături de reprezentanți ai Consiliului Europei (CoE), Centrului European Wergeland, Armatei Salvării Norvegia, Universității Metropolitane Oslo, Directoratului Norvegian al Imigrației și ai organizației Romano Kher Norvegia au purtat discuții pe marginea responsabilității autorităților norvegiene de a sprijini comunitățile dezavantajate de romi de pe teritoriul Norvegiei. La finalul lucrărilor, Excelența Sa domnul Cristian Bădescu, ambasadorul României în Regatul Norvegiei a avut o intervenție în care a abordat problematica relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia și a priorităților de finanțare în cadrul viitoarelor Mecanisme Financiare SEE și Norvegiene, accentuând asupra modalităților concrete prin care autoritățile din România pot pune în practică modelul exemplar de suport social acordat de Norvegia grupurilor vulnerabile.

Pentru participanții din România evenimentul a reprezentat o oportunitate de a cunoaște mai bine abordările și bunele practici norvegiene privind protecția drepturilor migranților, în special a celor de etnie romă, dar și de a contribui la consolidarea relațiilor bilaterale dintre autoritățile locale din Norvegia și autoritățile locale din România.

 “Am rămas impresionat de amabilitatea cu care delegaţia noastră a fost primită de către reprezentanții orașelor Bergen și Oslo şi, în urma discuţiilor avute, sper să construim un parteneriat de durată între comuna Scoarța şi aceste localități. M-am simțit onorat să mă aflu atât în Oslo, capitala Norvegiei, cât și în Bergen, al doilea oraș ca mărime din Norvegia. Într-adevăr, atât exemplele de bună practică în domeniul incluziunii sociale a romilor, cât și reuniunile de lucru și dezbaterile organizate la sediile municipalităților sau ale altor instituții publice ne vor ajuta în viitor pentru a construi o altă viziune asupra acestei minorități, atât de reprezentativă pentru comuna noastră și care reprezintă o adevărată provocare pentru mine, ca primar” concluzionează domnul Ion-Grigore Stamatoiu, primarul comunei Scoarța din județul Gorj.

Evenimentul din Norvegia face parte dintr-o serie de acțiuni finanțate prin intermediul Fondului Bilateral aferent Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, al căror obiectiv este acela de a contribui la consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia, pe de o parte, și România pe de altă parte.