Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Modele reuşite de intervenţie şi suport privind incluziunea și abilitarea persoanelor de etnie romă

Modele reuşite de intervenţie şi suport privind incluziunea și abilitarea persoanelor de etnie romă

Fundația Health Action Overseas Romania (HAO România), cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii a organizat în data de 13 noiembrie 2023 la Casa de Cultură Municipală I. N. Roman din Medgidia (județul Constanța) o conferință care a vizat prezentarea unor bune practici de intervenţie şi suport privind incluziunea și abilitarea persoanelor de etnie romă din comunitățile de romi din localitățile Medgidia (județul Constanța) și Gălbinași (județul Călărași). Demersul este parte a proiectului “Servicii integrate pentru incluziunea romilor”, care și-a propus să îmbunățească accesul la servicii integrate de asistență socială, educație, sănătate și ocupare pentru cel puțin 800 dintre membrii acestor comunități.

Un film documentar (https://www.youtube.com/watch?v=iT-lRjiTa4A) și un ghid de bune practici este modul în care inițiatorii proiectului au prezentat publicului rezultatele intervenției începute în urmă cu aproape doi ani, rezultate care pot reprezenta surse de inspirație pentru profesioniști care activează în domeniul incluziunii și asistenței sociale.

„În acești aproape doi ani de proiect, nu doar am lucrat în comunitate, ci am construit relații trainice, pentru a schimba cu adevărat lucrurile. Beneficiarii noștri au învățat că există o rețea de suport la care pot apela când au nevoie de ajutor. Au învățat că problemele pot fi rezolvate”, a punctat Oana Paraschiv, administratorul Asociației Curcubeul Cunoașterii, subliniind importanța și forța cooperării pe plan local.

Pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra proiectului, filmul documentar abordează modalitățile concrete de lucru în toate zonele de intervenție (locuire, servicii sociale, educație, sănătate și ocupare). Sunt scoase în evidență impactul activităților cu persoanele vulnerabile și schimbările survenite în comunitățide la debutul proiectului, un lucru inedit find prezentarea modului în care este văzută activitatea echipei proiectului prin ochii beneficiarilor. Materialul video prezintă, de asemenea, propunerile membrilor comunităților referitoare le acțiunile viitoare care să asigure dezvoltarea durabilĂ a celor două localități.

“Sunt convins că acest film în care am vorbit și despre bune, și despre rele, dar mai ales despre soluții care au funcționat, explicate pas cu pas, astfel încât să poată fi preluate și în alte comunități, va contribui la abilitarea populației de etnie romă, creșterea calității muncii celor care lucrează cu membri ai acestei comunități, dar și la diminuarea prejudecăților populației majoritare”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO România și managerul proiectului amintit.

Evenimentul a găzduit și vernisajul expoziției „O lume nouă”, o componentă importantă a campaniei de conștientizare cu privire la discriminarea pe criterii de etnie. Au fost prezentate 52 de imagini din timpul derulării activităților, imagini care îi surprind pe beneficiarii proiectului – copii și adulți – în diverse ipostaze, descoperind, pas cu pas, o altă lume decât cea pe care o știau trăind aproape izolați în cartierul Barăci din Medgidia.

În cadrul proiectului, peste 300 de copii de etnie roma din ciclul preșcolar, primar și secundar inferior din Galbinași și Medgidia au beneficiat de servicii de educație remedială și nonformală prin lectură, explorare și joc. De asemenea, peste 250 de părinți au beneficiat de servicii de educație parentală și mai mult de 200 de persoane de etnie romă au beneficiat de servicii de evaluare, informare și consiliere vocațională și de servicii de mediere pentru inserția pe piața muncii. Proiectul a inclus și cursul de formare privind dezvoltarea competențelor în recunoașterea și combaterea discriminării romilor la care au participat 167 de specialiști și voluntari.

Proiectul „Servicii integrate pentru incluziunea romilor” se desfășoară în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 și este implementat de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii, Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași, județul Călărași. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 822.018 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia: https://www.proiect-sir.ro/