Membrii Comitetului de Cooperare al Programului Dezvoltare locală, în vizită la proiecte finanțate în Iași și Piatra Neamț: “Granturile Norvegiene răspund unor probleme acute care nu ar fi putut fi adresate fără fonduri de anvergură”
Reuniți la Iași, în perioada 21-23 noiembrie 2023, pentru a analiza stadiul implementării Programului Dezvoltare locală, membrii Comitetului de Cooperare al Programului – reprezentanți ai Fondului Român de Dezvoltare Socială (FRDS), Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS) și Consiliului Europei, parteneri ai Operatorului de Program – împreună cu reprezentanți ai finanțatorilor – experți ai Oficiului Mecanismului Financiar (OMF) și ai Punctului Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – și-au propus să îi cunoască pe câțiva dintre beneficiarii și membrii echipelor implicate în proiectele finanțate prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021 și să se convingă, la fața locului, de beneficiile pe care le aduc aceste intervenții în comunitățile în care se realizează.
Vizita în teren a inclus întâlniri cu echipele și câțiva dintre beneficiarii a patru proiecte finanțate prin Program: „Pedagogie experienţială”, derulat de Fundația Juvenala, „S.M.A.R.T. – servicii multifuncționale anti-sărăcie pentru reintegrare și transformare”, implementat de Asociația “Misiunea Creștină Armata Salvării din România”, „IMPACT JUST – Îmbunătățirea Mecanismelor și Politicilor Actuale privind Condițiile și Tratamentul persoanelor private de libertate”, derulat de Asociația Om Bun și “Investim în educația incluzivă!”, implementat de Fundația Alături de voi România.
Prima parte a zilei de 21 noiembrie s-a derulat la Piatra Neamț, fiind dedicată proiectului de educație incluzivă “Pedagogie experiențială”. Inițiatorii proiectului, alături de reprezentanții partenerilor de proiect, Inspectoratul Județean Școlar Neamț și Fundația Scrimă pentru Toți, au prezentat principalele rezultate ale proiectului. Membrii Comitetului de Cooperare au putut interacționa și cu elevii de liceu care au participat la “City Bond”, o activitate inedită desfășurată pe străzile orașului în cadrul căreia tinerii au avut misiunea să convingă 16 persoane să facă fotografii împreună cu ei. Întâlnirea a inclus și prezentarea unei expoziții de fotografii realizate pe parcursul activităților în aer liber precum ”Pădurea pedagogică”, ”Școala de mers pe munte” și ”Cum construiești o casă în copac”. În total, peste 650 de copii în risc de abandon școlar și cu cerințe educaționale speciale au fost incluși în activitățile educaționale ale proiectului.
A doua parte a zilei a fost dedicată proiectului pentru reducerii sărăciei derulat de Armata Salvării România în Iași, fiind vizitat Centrul de zi SMART, amenajat și dotat în cadrul proiectului, unde se desfășoară un program educațional menit să contribuie la reducerea abandonului școlar și la incluziunea socială a persoanelor din comunitate aflate în dificultate. Alături de activitățile desfășurate la Iași, demersul implementează la București și Ploiești, măsuri în beneficiul familiilor vulnerabile și persoanelor care nu au locuință sau adăpost. În total, peste 1700 de persoane, din care 1350 de persoane fără adăpost, 350 de copii în situații vulnerabile și 170 de părinți, au beneficiat de sprijin personalizat prin intermediul proiectului.
“În centrul nostru educațional din Iași oferim zilnic servicii de suport pentru 20- 25 de copii, ceea ce aduce un impact pozitiv în comunitate. Granturile Norvegiene răspund unor probleme acute care nu ar fi putut fi adresate fără un grant de anvergură. Aceste granturi au dat posibilitatea ONG-urilor din România, care sunt foarte creative, să intervină acolo unde serviciile publice nu o pot face, de aceea din punctul meu de vedere o continuare a acestor granturi este benefică pentru dezvoltarea noastră ca națiune și pentru pașii concreți spre o comunitate de sine stătătoare, cu intervenții profesionalizate și cu rezultate reale și palpabile”. (Ionel Sandu, directorul Armata Salvării România)
Cea de-a doua zi dedicată vizitelor în teren a debutat cu o întâlnire la Penitenciarul de Maximă Securitate Iași, cu reprezentanții proiectului de drepturile omului “„IMPACT JUST – Îmbunătățirea Mecanismelor și Politicilor Actuale privind Condițiile și Tratamentul persoanelor private de libertate”. Aici, membrii Comitetului de Cooperare au putut vedea investițiile care au fost realizate prin granturile SEE, respectiv noul blocul alimentar care beneficiază de dotări moderne care au permis îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea calității alimentelor consumate de persoanele private de libertate și cabinetul de stomatologie modernizat, dotări care au îmbunătățit condițiile de lucru și implicit serviciile stomatologice furnizate deținuților. De asemenea, întâlnirea a facilitat dialogul cu persoane private de libertate care au fost calificate profesional în meseriile de frizer, ajutor de bucătar, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze. În total, proiectul a inclus peste 600 de deținuți în activități care au promovat respectarea drepturilor omului în penitenciar și le-au îmbunătățit șansele de integrare socială și profesională, după ispășirea pedepsei.
Întâlnirea cu reprezentanții celui de-al patrulea proiect vizat – membri ai echipei Fundației Alături de Voi România și reprezentanți ai partenerilor de proiect, Fundația ”Star of Hope România”, Asociația Română de Literație și Asociația Grupul de Acțiune Locală Stejarii Argintii, a inclus vizitarea Centrului de sprijin educațional, ocupațional și social, amenajat și dotat în incinta Școlii Gimnaziale „Colonel Constantin Langa” Miroslava. Aici, delegația a putut vedea modul în care se derulează câteva dintre activitățile educaționale cu elevi de gimnaziu. S-au alăturat întâlnirii și două mame ale unor elevi ai școlii, acestea urmând cursului “Școala părinților”, organizat în cadrul proiectului. În total, 200 de părinți au fost sprijiniți prin servicii de asistență socială, informare și parenting astfel încât să conștientizeze importanța educației pentru viitorul copiilor lor.
“Proiectul „Investim în Educația Incluzivă” a oferit servicii educaționale, psiho-socio-pedagogice, ocupaționale, de educație non-formală și timp liber pentru mai mult de 650 de copii și tineri aflați în situație de risc din 4 comunități din județele Iași și Botoșani. Suntem mândri că proiectul nostru a fost apreciat ca model de bună practică și sperăm să continuăm colaborarea excelentă cu FRDS și finanțatorii norvegieni. Mulțumim delegației pentru interesul acordat și pentru încrederea oferită!” (reprezentanții ADV România).