
Peste 7.200 de copii și părinți vulnerabili, ajutați printr-un model de rupere a cercului vicios al excluziunii
Peste 7.200 de copii și părinți aflați în situații dificile au găsit ajutorul necesar în cele cinci centre comunitare integrate nou-înființate de UNICEF România, printr-un demers sprijinit financiar de Granturilor Norvegiene. Bilanțul proiectului „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, organizată în data de 18 decembrie 2023, la București.
„UNICEF va continua să lucreze alături de partenerii săi pentru ca fiecare copil din România să aibă acces la servicii esenţiale inclusiv de sănătate, protecţie, educaţie şi participare la decizii. Le mulţumesc tuturor partenerilor noştri din acest proiect, de la nivel local, judeţean şi central. Mulţumiri speciale vreau să adresez statului norvegian şi ambasadei Norvegiei, care a investit şi continuă să investească mult în programe sociale în România. Mulţumim şi Fondului Român de Dezvoltare Socială, alături de care am lucrat excelent la derularea proiectului„, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.
Între iunie 2021 şi septembrie 2023, peste 7.200 de copii părinţi au beneficiat de serviciile celor cinci centre comunitare integrate înfiinţate în municipiile Braşov, Bacău, Moineşti şi în comunele Coloneşti şi Corbasca. Pentru mulţi copii şi părinţi aflaţi în dificultate, fără posibilităţi materiale şi aflaţi în comunităţi izolate, centrele comunitare integrate reprezintă singura posibilitate de a beneficia de servicii de calitate gratuite din diferite domenii: sociale, medicale, educaţionale, de psihologie, kinetoterapie, logopedie, centrele comunitare deservind nu doar localităţile în care sunt înfiinţate, ci şi comunităţile din jur.

„Atunci când copiii vulnerabili excluşi şi marginalizaţi îşi primesc drepturile, ei se pot transforma în cetăţeni plini de resurse, care contribuie la bunăstarea, creşterea şi dezvoltarea comunităţilor lor. Mă bucur că Granturile SEE şi Norvegiene au contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor vulnerabili din mai multe localităţi rurale şi urbane din România şi aş dori să îmi exprim speranţa că resurse financiare şi de personal naţionale şi locale vor fi puse la dispoziţie pentru a continua şi extinde activitatea importantă pe care UNICEF a început-o prin acest proiect”, a afirmat Excelenţa sa Siri Barry, Ambasadoarea Norvegiei la Bucureşti.
Expertiza dobândită de UNICEF şi partenerii săi în cadrul proiectului a fost diseminată către alte autorităţi locale şi va fi folosită în înfiinţarea şi operaţionalizarea altor centre comunitare integrate, incluzând cele 200 de centre integrate finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de ale căror servicii vor beneficia copiii vulnerabili şi comunităţile în care aceştia trăiesc.
Inițiativa a contribuit, de asemena, la întărirea capacității personalului şcolar pentru promovarea educaţiei incluzive de calitate. Printre rezultate se numără o mai bună educaţie parentală de care beneficiază elevii, după ce 110 de cadre didactice au fost formate ca educatori parentali. De asemenea, 240 de cadre didactice şi-au dezvoltat competenţele în educaţie digitală, educaţie incluzivă şi de abilităţi socio-emoţionale în cadrul a 36 de ateliere.
“Acest moment reprezintă pentru noi, Fondul Român de Dezvoltare Socială, un moment de mândrie și de bucurie că lucrurile pot să devină mult mai bune în folosul copiilor și comunităților din care aceștia provin. Proiectul UNICEF este un model de colaborare a autorităților locale, a comunităților, de implicare a copiilor, de stimulare a lor să participe la deciziile care îi privesc și ne-a demonstrat că obiectul de a colabora pe plan local nu este doar o perspectivă pe termen lung ci poate fi pus în aplicare și poate a contribui la dezvoltarea locală și națională, urmând să asigure un viitor mai bun prin copiii pe care îi implică și îi stimulează să participe la luarea deciziilor”, a subliniat, în cadrul conferinței, doamna Mihaela Peter, director executiv FRDS, contribuția acestui proiect pentru obiectivele Programului Dezvoltare locală.
Proiectul are de asemenea o importantă componentă în domeniul participării copiilor, având la bază Convenţia ONU privind drepturile copilului. Astfel, a fost realizată analiza situaţiei drepturilor copilului şi au fost elaborate planuri de acţiune locale preliminare pentru Bacău, Braşov şi Moineşti. Noi structuri consultative ale copiilor care participă la luarea deciziilor la nivel local au fost înființate, acolo unde nu existau, înființarea acestora fiind aprobată prin hotărâri ale consiliilor locale. În urma consultărilor dintre autorităţile locale şi consiliile locale ale copiilor, propunerile copiilor din cele cinci localităţi au fost integrate în bugetele locale aprobate pentru anul 2023.
Proiectul „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România s-a desfășurat în perioada iunie 2021 – iunie 2023, fiind implementat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) – Reprezentanţa din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bacău, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bacău, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, Primăria Moineşti (jud. Bacău), Primăria Bacău, Primăria Coloneşti (jud. Bacău), Primăria Corbasca (jud. Bacău), Primăria Braşov, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Moineşti, jud. Bacău (DAS Moinești), Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău (DAS Bacău), Direcția de Asistență Socială Braşov (DAS Brașov). Valoarea grantului alocat proiectului este de 4,2 milioane de euro, fiind asigurat de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.
Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând website-ul acestuia.