Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > O locuinţă protejată şi un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, inaugurate în comuna Stâlpu

O locuinţă protejată şi un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilităţi, inaugurate în comuna Stâlpu

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău a finalizat lucrările de construcție a două investiții de infrastructură importante pentru persoanele cu dizabilități din localitățile Stîlpu, Merei, Pietroasele, Ulmeni. Este vorba de o locuința maxim protejată și un centru de zi, înființate în comuna Stâlpu cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-201, unde, după obținerea licențelor și a avizelor de funcționare, autoritățile sunt pregătite să înceapă furnizarea serviciilor sociale.

Înființarea Centrului de zi Orizont și a Locuinței Maxim Protejate Floare de Tei, care funcționează în cadrul aceluiași centru, a presupus o investiție totală de 1.797.807,52 lei )fără TVA), lucrările de construcție și de reabilitare fiind executate în perioada iulie 2022 – octombrie 2023.

Este un proiect care a fost gândit din anul 2020, este o poveste de la oameni de suflet pentru oameni în nevoie, dar cu suflet mare. Un proiect pe granturi norvegiene în valoare de aproximativ 1 milion de euro, şi iată că acolo unde există dragoste faţă de oameni, se pot realiza lucruri deosebite. Cu ajutorul Crucii Alb Galbene, care face servicii pentru sănătate, acest proiect va acoperi patru comunităţi din zona Stâlpu, Pietroasele, Ulmeni şi Merei. Am văzut zâmbetul beneficiarilor, mă bucur că se apropie sărbătoarea Naşterii Domnului, vine şi la ei Moş Crăciun cu acest dar de care se pot folosi o perioadă îndelungată de timp”, a declarat, în cadrul evenimentului de inaugurare organizat în data de 15 decembrie 2023, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Persoanele cu dizabilităţi din cele patru localităţi vor avea parte de servicii gratuite medicale, psihologice, inclusiv sesiuni de kinetoterapie, aceste servicii fiind inexistente în prezent.

Un vechi centru rezidenţial devine complex de servicii comunitare. În cadrul locuinţei protejate vor locui 10 persoane adulte cu dizabilităţi, capacitatea centrului de zi care funcţionează pentru comunităţile din mediul rural este de 30 de persoane dar până în prezent am avut peste 120 de beneficiari. Putem asigura de luna viitoare şi transport adaptat pentru aceşti beneficiari, serviciile fiind gratuite. Vorbim despre servicii de evaluare a stării de sănătate, evaluare medicală, servicii psihologice, consiliere, suport pentru familii, servicii recuperatorii, inclusiv kinetoterapie”, a precizat directorul DGASPC, Loredana Dorobanţu.

Locuința maxim protejată Floare de Tei include 5 dormitoare, 4 spații sanitare, o cameră de zi, o bucătărie, o spălătorie și un cabinet medical, dotate și utilate în conformitate cu standardele minime obligatorii de calitate. Locuința va furniza servicii pentru 10 de persoane adulte cu handicap sever, reprezentând o alternativă de tip familial pentru creșterea calității vieții persoanelor instituționalizate în prezent în Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap Stîlpu.

Dotat cu sală de activități, cabinet kinetoterapie, cabinet consiliere și asistență socială, cabinet asistență medicală și 3 spații sanitare, centrul de zi funcționează într-o veche clădirea reabilitată, urmând să furnizezez servicii de dezvoltare personală, socializare și petrecere a timpului liber, recuperare/reabilitare functională, servicii de tip ocupațional/vocational și asistență pentru sănătate, astfel încât să se adreseze unui număr cât mai mare de persoane cu dizabilități, indiferent de tipul de handicap sau de vârstă.

Pe lângă procedurile medicale, pacienții au parte de atenţie din partea specialiştilor şi înţelegere. Doina Cosma a făcut în urmă cu 3 ani un accident vascular cerebral, dar acum, la 60 de ani, poate spune că a renăscut: Acum mă simt ca într-o familie aici. Aici mă încarc cu energie bună. Doamna Mihaela, doamna psiholog îmi spune cum este bine să fac. Plec mai plină cu energie și așa îmi trec zilele numai cu bine”.

Proiectul “Împreună – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități” s-a derulat în perioada februarie 2021 – decembrie 2023, fiind implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în parteneriat cu Fundația “Crucea Alb-Galbenă” Buzău. Valoarea grantului alocat proiectului este de 962.557 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Află mai multe informații accesând pagina web a proiectului.