Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Proiect de educație incluzivă, la bilanț: 2 ani de intervenție împotriva abandonului școlar în 22 de școli din județele Bacău, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea

Proiect de educație incluzivă, la bilanț: 2 ani de intervenție împotriva abandonului școlar în 22 de școli din județele Bacău, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea

Fundația Terre des hommes România, împreună cu 48 de cadre didactice din 22 de școli din județele Bacău, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, au reușit, prin intermediul unui proiect de educație incluzivă derulat pe parcursul ultimilor 2 ani, să transforme educația într-un act echitabil și de calitate care implică toți elevii și care a devenit un instrument eficient împotriva abandonului școlar. Proiectul, derulat cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2024-2021, a reușit să faciliteze tranziția de la ciclul primar la gimnazial și de la cel gimnazial la liceal pentru 673 de copii în situație de risc.

Proctul, denumit „NOROC in Educație” – Inițiativa NOrvegiano – ROmână pentru Calitate în Educație”, a intervenit pe mai multe niveluri, astfel încât toți actorii procesului de educație să aibă un rol. La nivel de pregătire profesională specifică și de conștientizare a importanței educației,cadrele didactice și mediatorii școlari din cele 22 de școli au urmat un program de formare, prin care aceștia au învățat mai multe despre incluziune socială, copii cu cerințe educaționale speciale, scriere de proiecte, mișcare și joc în educație. Peste 400 de părinți au fost implicați în ateliere în care au aflat cum își pot sprijini mai bine copiii și 36 de tineri mentori (studenți) au acționat ca repere aspiraționale și i-au încurajat pe tineri să aibă încredere în forțele proprii în cadrul activităților de tip școală-după-școală.

La nivel de investiții materiale și dotări, inițiatorii au furnizat echipamente școlilor precum videoproiectoare, laptop-uri, table smart, kituri educaționale, pentru copii fiind furnizate echipamente sportive, materiale didactice, rucsaci și rechizite. În plus, intervenția a inclus furnizarea unei mese calde zilnic elevilor aflați în risc de abandon școlar din cele 22 de școli incluse în proiect, și o tabără în care 60 de copii au aflat că învățarea poate fi plină de aventură și distracție în mjlocul naturii.

Dincolo de sprijinul material, am introdus în ecuație formări pentru profesori și părinți, dar și activități creative pentru toți cei implicați. Prin metodele creative, am dezvoltat abilitățile de auto-cunoaștere si de cunoaștere reciprocă, precum și aptitudini de cooperare, de exprimare a emoțiilor individuale sau de grup; am dezvoltat gândirea creativă și imaginația; iar orele au devenit pur și simplu mai distractive, ceea ce i-a motivat pe copii. Prin atelierele parentale, ne-am dorit să creăm o relație între școală și părinți, acolo unde nu exista, sau să o îmbunătățim. Astfel comunitatea a devenit mai implicată și a înțeles importanța susținerii – au fost chiar afișate mesaje de la părinți în școli și s-a observat că acestea au avut efect încurajator”.

Ce au observat profesorii:

  • „Unii copii abia vorbeau și acum par a fi alți copii. Sunt mai sociabili, vorbesc mai mult, sunt mai fericiți.”
  • „Era un băiețel care era marginalizat pentru că avea semne pe față în urma unui accident. Ca urmare a implicării în activități am văzut copii care vorbeau frumos cu el. Obișnuia să îi spună mamei sale că nu vrea să meargă la școală. Acum, ea observase că nu mai spunea asta niciodată.”

În total, 673 de elevi în risc de abandon școlar și cu cerințe educaționale speciale au fost sprijiniți și vor avea mai multe șanse la un viitor mai bun.

Vă invităm să urmăriți un material video realizat în cadrul proiectului „NOROC in Educație” – Inițiativa NOrvegiano – ROmână pentru Calitate în Educație” în care cei implicați vorbesc despre activitățile cele mai importante

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul Dezvoltare locală, proiectul “Inițiativa NOROC în Educație (Inițiativa NOrvegiano-ROmână pentru Calitate în Educație)” a fost derulat de Fundația Terre des Hommes România, în parteneriat cu Asociația de sprijin a copiilor handicapați fizic-România – filiala Vâlcea și Institutul pentru Studii Internaționale Aplicate FAFO din Norvegia. Proiectul s-a desfășurat în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023 și a beneficiat de o finanțare de 998.984 de euro, oferită de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Află aici mai multe informații despre proiectul NOROC în educație