Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Vizită de studiu și abilitare, la București, pentru 10 tineri romi din Hârșova

Vizită de studiu și abilitare, la București, pentru 10 tineri romi din Hârșova

În luna decembrie 2023, la inițiativa Fundației Angel Appeal, 10 tineri romi din Hârșova, județul Constanța, au petrecut la București două zile pline de sens în care au încercat să identifice soluții prin care să ajute comunitatea hârșoveană. Vizita de studiu și abilitare este parte a unui proiect de incluziune a romilor derulat de Primăria Orașului Hărșova, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.

Vizita la București a avut ca scop creșterea capacității tinerilor lideri romi de a planifica viitorul și de a face alegeri informate cu privire la posibile meserii. După două zile de activități petrecute în Capitală, tinerii lideri romi s-au întors în Hârșova cu o colecție bogată de experiențe care cu siguranță le vor servi drept inspirație în viitor.

„Pe lângă faptul că ne-am bucurat mult să vedem fețe cunoscute, pentru că o parte dintre ei au fost un real sprijin în toamnă, la Festivalul Diversității organizat de Primăria Hărșova împreună cu organizația noastră în cadrul proiectului, am reușit să petrecem două zile pline de sens împreună – ne-am relaxat și bucurat la Youth Hub, am vizitat Târgul de Crăciun , am explorat Bucureștiul și am făcut o vizită la MINA – Museum of Immersive New Art”, au povestit reprezentanții Fundației Angel Appeal.

Bucuria tinerilor a venit din mai multe direcții, fiecare importantă în felul său. De la revederea membrilor echipei care în vară au adus 3 zile de festival și multe alte zile de educație non-formală în orașul dunărean, până la interacțiunea cu reprezentanți ai mai multor universităților din București sau chiar discuții deschise despre visuri, oportunități și încercări.

Provocările au continuat într-un cadru mai informal și prietenos la Youth Hub, centrul de tineret la fundației, unde s-au întâlnit cu tineri ucraineni. Astfel, procesul de promovare a multiculturalismului, început cu mult timp în urmă, a cunoscut o nouă dimensiune unde limba, care era deja percepută ca o barieră în integrare, s-a transformat într-o unealtă de adaptare în spațiul special creat pentru tineri.

Au cântat împreună, au discutat despre ce le-ar putea rezerva viitorul și, mai ales, despre ce pot aduce înapoi în comunitatea lor. S-au întrebat ce pot face cu ceea ce au văzut la centrul de tineret sau ce pot face pentru ei și pentru viitorul lor.

Vizita de abilitare la București a tinerilor romi din Hârșova încheie seria de activități desfășurate cu și pentru comunitate derulate de Primăria Orașului Hârșova în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal în cadrul proiectului “Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport”. Astfel, cele 23 de luni de implementare ale proiectului au adus în comunitatea din Hârșova amenajarea și dotarea a 2 cabinete de medicină școlară unde sunt furnizate servicii medicale de calitate copiilor și adolescenților vulnerabili din comunitate, formarea de specialiști din comunitate și liderii romi și organizarea de sesiuni de educație parentală și capacitare a femeilor rome. Proiectul a inclus și organizarea de sesiuni de educație non-formală pentru copiii din comunitatea hârșoveană – 2 tabere urbane în care au participat 170 de copii din mediul preșcolar, școlar și liceal și organizarea unei campanii de creștere a conștientizării diferențelor culturale și a participării civice (Festivalul diversității la care au luat parte peste 1000 de persoane ca auditoriu/simpli spectatori și peste 700 de persoane participante), precum și consultări cu membrii din comunitate pentru îmbunătățirea vieții și incluziunea romilor, finalizate cu realizarea unei strategii de incluziune votată și aprobată în Consiliul Local al orașului Hărșova.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul Dezvoltare locală, proiectul „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educatie, arte și sport” a fost derulat de Primăria Orașului Hârșova, jud. Constanța, în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal. Proiectul s-a desfășurat în perioada decembrie 2021 – decembrie 2023 și a beneficiat de o finanțare de 582,361 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.

Află aici mai multe informații despre proiectul „Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educatie, arte și sport”