
OAMENI PENTRU OAMENI: Cristina a învățat că rănile se vindecă mai repede prin iubire și bunătate
Proiectele susținute financiar de Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, sunt inițiative gândite și realizate de oameni pentru oameni. În această rubrică ne-am propus să îi aducem în prim-plan pe câțiva dintre aceia pentru care proiectele finanțate de noi înseamnă cu adevărat o șansă.
Astăzi împărtășim cititorilor noștri povestea unei fete care, deși a crescut în condiții vitrege, a găsit în Centrul de Zi Curcubeu din staul Mărăști, comuna Filipeni, județul Bacău, un loc unde a găsit iubire, empatie și s-a simțit în siguranță. A reușit, astfel, la rândul ei, să devină o sursă de iubire și bunătate pentru alți copii din centru. Susținerea a primit-o din partea Fundației Favor, care, alături de Fundația Yana România derulează proiectul ”Formăm viitorul”, în scopul îmbunătățirii situației copiilor și tinerilor aflați înrisc de abandon școlar, din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț).
“Cristina este o fetiță de 9 ani care trăiește într-o familie de asistenți maternali în satul Mărăști din județul Bacău. Frecventează de 2 ani la Centrul Curcubeu din satul Mărăști, comuna Filipeni, județul Bacău, unde Asociația Favor derulează activități educaționale și de dezvoltare personală, în cadrul proiectului “Formăm viitorul”.
Cristina nu și-a cunoscut tatăl niciodată și de la o vârstă fragedă a fost trimisă la cerșit pe străzi. Trăind cu mama ei, a învățat să mintă, să fure și să fie furioasă. Nu avea nicio idee despre ce înseamnă afecțiunea. Deoarece a fost crescută într-un mediu abuziv, Cristina a avut mari probleme când a fost adusă la o familie de asistenți maternali. A fost admisă la Centrul Curcubeu, iar aici la început se înfuria din nimicuri, atât pe ceilalți copii cât și pe educatori. Reacția ei obișnuită era aceea de a minți, în orice situație, și de mai multe ori a fost prinsă având lucruri ce nu îi aparțineau. Aceste comportamente au fost mereu îndreptate prin iubire, arătându-i-se o cale mai bună, fără furie și țipete. Ceilalți copii de la centru au avut de asemenea un rol important în a o ajuta pe Cristina să scape de obiceiurile ei și să devină persoana care e acum.
Atmosfera de grijă față de ceilalți, deschiderea și încurajarea reciproce devin mereu contagioase, iar Cristina a fost rapid “contaminată” cu iubire. Asistentul maternal care o are în grijă a venit de asemenea la noi la centru pentru a participa la întâlnirile cu părinții. Acum, după 2 ani, Cristina a devenit o fetiță iubitoare și altruistă. A făcut și progrese senzaționale la școală, este interesată în legătură cu multe materii și citește cu mai multă atenție, înțelegând ce i se predă mult mai bine ca la început. Dacă unul dintre noi se trezește dintr-o dată cu 2 mâini străine la ochi și cu o voce care întreabă „Ghici cine?”, sunt șanse mari ca acea voce și mâinile să îi aparțină Cristinei, care doar vrea să îți spună că te iubește.
Recent, Elena a venit la centrul nostru. La fel ca și Cristina, Elena provine dintr-o familie abuzivă. Se înfurie pe orice, nu știe să interacționeze cu ceilalți copii, nu îi ascultă pe adulți și constant provoacă certuri. Cristina a fost cea care ne-a atras atenția în legătură cu aceste comportamente ale Elenei și am discutat: <<Tu ai învățat atât de multe și te-ai schimbat atât de mult în acești doi ani, Elena are și ea nevoie de niște timp>>, la care Cristina a răspuns: <<Sunt de acord, o să învețe, noi trebuie doar să îi arătăm multă iubire!>>.”
Proiectul „Formăm viitorul” s-a desfășurat în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2023, fiind derulat de Fundația YANA, în parteneriat cu Asociația FAVOR și Fundația Sf. Ioan Calabria Răcăciuni, și s-a adresat unui număr de 945 de copii și tineri din comunele Nicolae Bălcescu, Răcăciuni, Filipeni și Mărgineni (Bacău) și din Municipiul Roman (Neamț), aflați în risc de abandon școlar. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 1.365.854 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală” derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.