Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Elevii din Saschiz, locul I la Concursul Tânărul Antreprenor cu o aplicație informatică de promovare a localității

Elevii din Saschiz, locul I la Concursul Tânărul Antreprenor cu o aplicație informatică de promovare a localității

Cinci elevi talentați din clasa a V-a de la Școala Gimnazială “Ion Dacian” din Saschiz au triumfat în cadrul concursului Tânărul Antreprenor, desfășurat la Sibiu. Proiectul lor inovator a constat în dezvoltarea unei aplicații pentru promovarea localității, care a impresionat juriul și i-a adus locul I în competiție. Prin această realizare, elevii vor avea oportunitatea să participe la un schimb de experiență în Norvegia.
Concursul a urmărit îmbunătățirea competențelor antreprenoriale și de lucru în echipă ale elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani și a fost inițiat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în cadrul proiectului “Acces spre Succes”, finanțat de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală.
În cadrul competiției, elevii au avut de pregătit o simulare a unei afaceri, iar echipa din Saschiz și-a propus să adune micii antreprenori locali într-un mediu virtual, dezvoltând o aplicație de turism. Această aplicație oferă pachete personalizate pentru vizitarea localității și promovează activitățile întreprinzătorilor locali.
“În cadrul prezentării de la Sibiu, noi am venit și cu un exemplu de program de servicii adresate elevilor. Acesta ar putea cuprinde o vizită ghidată la turn, o gustare cu produse locale de la mici întreprinzători locali, un atelier de confecționat fie lumânări, obiecte de ceramică sau chiar un atelier de broderie, atelier de tâmplărie și o plimbare cu căruța până la Cetate, care acum este în plin proces de reabilitare, dar când se va finaliza va putea fi vizitată”, a explicat profesoara Simina Rusu, coordonatoarea echipei.
Competiția a implicat 12 școli și licee din județele Mureș și Sibiu. Tematica și ideile de afaceri expuse de cele 12 echipe au fost variate și au ținut cont de criteriile de evaluare, dar și de obiectivele proiectului Acces spre Succes de a reduce absenteismul și abandonul școlar. Astfel proiectele prezentate au luat în calcul impactul asupra comunității locale, utilizarea resurselor existente din școli, implicarea elevilor ca resursă umană, reducerea, reciclarea și reutilizarea materialelor pentru a încuraja sustenabilitatea, utilizarea mijloacelor multimedia și TIC pentru promovarea ideilor și a proiectelor.

Competiția a fost foarte strânsă deoarece proiectele au ilustrat creativitatea și implicarea elevilor, dedicarea cadrelor didactice și eforturile depuse de echipe pentru scrierea planului de afaceri, prezentarea publica a acestuia și realizarea machetelor ilustrative.


Cele 3 proiecte câștigătoare și echipele de elevi sunt:
Locul 1 – Proiect 121 Showaround Saschiz -Echipa de elevi a Școlii Gimnaziale Ion Dacian Saschiz
Locul 2 – Proiect Happy Pets Agnita -Echipa de elevi a Școlii Gimnaziale D.Teutsch – Agnita
Locul 3 – Tricouri inspirate- Echipa de elevi a Școlii gimnaziale Sâncraiu de Mureș
Echipa câștigătoare va beneficia de un schimb de experiență în Norvegia. Vizita va fi un mix de activități recreaționale și turistice, dar și de vizite la incubatoare de afaceri pentru ca elevii să vadă instituții în cadrul cărora se susține colaborativ antreprenoriatul. Pentru echipele clasate pe locurile 2 și 3 s-au oferit premii materiale.


Proiectul ”Acces spre Succes” se desfășoară în perioada decembrie 2021 – februarie 2024, fiind implementat de Fundaţia Europeană pentru Consultanţă, Implementare şi Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, respectiv cu University of South-Eastern și Innovius AS din Norvegia. Proiectul și-a propus să contribuie la prevenirea abandonului școlar timpuriu, printr-o serie de activități educaționale și de integrare socială derulate în 12 școli din județele Sibiu și Mureș, preponderent din mediul rural. Valoarea grantului alocat proiectului este de 1.448.247 de euro, fiind oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Află mai multe accesând pe pagina web a proiectului