Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Proiectul „Măsuri integrate de dezvoltare locală” din Baia (Tulcea), derulat cu sprijinul Granturilor Norvegiene, a ajuns la final. Povestea merge mai departe

Proiectul „Măsuri integrate de dezvoltare locală” din Baia (Tulcea), derulat cu sprijinul Granturilor Norvegiene, a ajuns la final. Povestea merge mai departe

La finalul anului 2023, autoritățile locale din localitatea tulceană Baia au finalizat cu succes un proiect sprijinit financiar de Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală, însă povestea acestui demers continuă. Intervenția, care a inclus construirea și operaționalizarea unui centru comunitar multifuncțional adresat persoanelor vulnerabile, a înregistrat un impact important în comunitate, iar datorită fondurilor alocate de către autoritățile locale, aceasta va continua să influențeze în bine viața comunității.

“Cu ajutorul grantului oferit de Norvegia, comunitatea a reușit să își îmbunătățească condițiile de viață, să își sporească accesul la educație și să își crească șansele de angajare. Acest proiect este un exemplu demn de urmat în ceea ce privește modul în care o investiție bine gândită poate aduce beneficii pe termen lung unei comunități întregi”, potrivit reprezentanților proiectului „Măsuri integrate de dezvoltare locală”.

În concordanță cu obligațiile de sustenabilitate asumate, autoritățile locale au decis nu doar să asigure financiar furnizarea de servicii în cadrul centrului, ci și să suplimenteze activitățile și serviciile furnizate, ținând cont de impactul pozitiv al proiectului în localitate.

Potrivit reprezentanților proiectului în centrul multifuncțional nou-deschis membrii comunității, de la mic la mare, au reușit să găsească soluții la nevoile lor. Cei mici au șansa să citească, să se joace, să învețe sau să facă sport, cei mai puțin norocoși din punct de vedere material găsesc aici o masă caldă iar seniorii comunității beneficiază de consultații medicale gratuite atât de importante pentru ei: “În cadrul proiectului a fost construit şi dotat Centrul Comunitar Multifuncţional, iar peste 500 de persoane, pe diferite categorii de vârstă, au beneficiat de multiple facilităţi din care amintim: educaţia timpurie-învățământ preșcolar, mese calde, sprijin pentru menţinerea în sistemele educaţionale, consiliere psihologică şi vocaţională, formare profesională, servicii socio-medicale, consiliere parentală etc, toate aceste acţiuni fiind menite să sprijine comunitatea locală”.

De la începutul acestui an echipa centrului multifuncțional include un medic, doi asistenți medicali, doi îngrijitori centru, un educator, un profesor de sport și un consilier parental. Mai mult, echipa va fi completată cu un responsabil centru, un asistent social, un consultant afaceri și un învățător. Fondurile puse la dispoziție de către primărie asigură și o masă caldă școlarilor prezenți în centru.

În prezent sunt acordate servicii de consiliere și sprijin pentru familie și copii, după cum urmează: 20 de preșcolari cu vârste cuprinse între 3-6 ani participă de trei ori pe săptămână la activități recreative coordonate de un educator și profesor de sport; 80 de școlari participă, cel puțin o dată pe săptămână, la activități educationale, activități  recreative, jocuri sportive, activități de consiliere pe tema bulling-ului și incluziunii școlare acțiuni organizate și furnizate de către un învățător și un consilier.  Una dintre activitățile cele mai solicitate de părinți pe parcursul implementării proiectului, cea de consiliere one-to-one, părinte–copil, va continua în beneficiul părinților și copiilor în egală măsură.  

În cadrul componentei de servicii de asistență comunitară, autoritățile locale continuă acordarea de serviciu socio-medicale pentru 80 de vârstnici care vor beneficia de consultații gratuite, electrocardiogramă și ecografii. În plus, în centrul multifuncțional, un consultant în afaceri va acorda sprijin pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru tineri, persoane inactive și șomeri.

Proiectul „Măsuri integrate de dezvoltare locală” s-a desfășurat în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023, fiind implementat de Comuna Baia din județul Tulcea, în parteneriat cu Asociația My Community. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 967.125 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect