Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Practicieni și experți în protecția drepturilor omului din România, Norvegia, Bulgaria și Slovacia s-au reunit la București, în luna martie, pentru a împărtăși experiențe și bune practici în domeniu

Practicieni și experți în protecția drepturilor omului din România, Norvegia, Bulgaria și Slovacia s-au reunit la București, în luna martie, pentru a împărtăși experiențe și bune practici în domeniu

Joi, 7 martie 2024, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a organizat la București o conferință internațională privind bunele practici în protecția drepturilor omului.Organizat în cadrul Programului Dezvoltare locală și finanțat din Fondul Bilateral alocat acestuia, evenimentul și-a propus să faciliteze transferul de bune practici privind protecția drepturilor omului aplicate în statele beneficiare, prin intermediul proiectelor finanțate din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

Conferința s-a bucurat de o reprezentare națională și internațională importantă, printre invitați numărându-se ambasadorul Norvegiei în România, Avocatul Poporului, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ai UNICEF România, ai Consiliului Europei (CoE) și ai Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), respectiv ai Instituției Naționale Norvegiene pentru Drepturile Omului.

În cuvântul adresat participanților, E.S. doamna Siri Barry, ambasadorul Norvegiei în România, a subliniat importanța măsurilor care sprijină respectarea și promovarea drepturilor omului în România, finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene:”Nu este o coincidență faptul că drepturile omului au un loc proeminent în Granturile SEE și Norvegia. Pentru a crea un teren fertil pentru coeziunea socială și dezvoltarea economică, drepturile fundamentale trebuie respectate„.

Domnul Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a remarcat contribuția importantă pe care Granturile SEE și Norvegiene au avut-o de-a lungul timpului la dezvoltarea României și a apreciat modul în care se derulează Programul Dezvoltare locală. Seria discursurilor de deschidere a continuat cu intervenția doamnei Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România, a cărei alocuțiune a făcut referire la nevoia protejării și promovării drepturilor copiilor, subliniind importanța asigurării dreptului la educație pentru toți copiii în cadrul proiectelor finanțate de Granturile SEE și Norvegiene.

La rândul său, doamna Sheena Keller, ofițer sectorial senior în cadrul Oficiului Mecanismului Financiar (OMF) și responsabil cu implementarea Programului Dezvoltare locală în România, a remarcat, în cadrul unui mesaj video adresat participanților la conferință, faptul că “Granturile SEE și Norvegiene sprijină valori importante precum democrația, statul de drept, bună guvernare și protejarea și promovarea drepturilor omului. Pentru că este necesar ca drepturile fiecărei persoane să fie protejate, este importantă tematica prezentei conferințe, aceea de a promova ca bune practici rezultatele proiectelor sprijinite financiar de Programul Dezvoltare locală”.

Structurată pe patru sesiuni tematice, conferința s-a constituit într-o platformă de împărtășire a provocărilor în ceea ce privește protecția drepturilor unor categorii sociale vulnerabile, provocări cu care se confruntă atât România, la eveniment fiind prezenți și experți din proiecte finanțate prin alte programe din cadrul mecanismelor SEE și norvegian, respectiv Programele Afaceri interne și Justiție, cât și celelalte state reprezentate la eveniment. Discuțiile care au urmat prezentărilor în plen s-au purtat pornind de rezultatele înregistrate în cadrul unor proiecte finanțate din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și care au inclus măsuri vizând facilitarea accesului la justiție pentru persoanele cu dizabilități, combaterea violenței domestice și a discriminării romilor și a membrilor comunității LGBTI, inclusiv prin combaterea infracțiunilor motivate de ură și a extremismului violent, asigurarea dreptului la o educație de calitate pentru toți copiii, respectiv promovarea și protejarea drepturilor deținuților, inclusiv prin îmbunătățirea serviciilor de corecție.

Caracterul bilateral al evenimentului a fost consolidat de intervențiile reprezentanților Institutului Național de Educație și Tineret din Slovacia și Centrului de Tineret Vratsa din Bulgaria care au evidențiat modul în care proiectele pe care le derulează cu sprijinul Granturilor SEE și Norvegiene asigură respectarea drepturile copiilor și tinerilor și de prezentările reprezentanților norvegieni care au împărtășit din experiența Norvegiei în domeniul promovării drepturilor omului la nivel central și local.

După cum a subliniat doamna Mihaela Peter, directorul executiv al FRDS, în alocuțiunea susținută la închiderea conferinței, „Evenimentul a prezentat o paletă largă de intervenții, proiecte și abordări, pline de consistență și mai ales de inovație în domeniul promovării drepturilor omului. A rezultat din toate intervențiile că mai sunt multe de făcut, mai ales în ceea ce privește mecanismele de implementare. Însă, ceea ce trebuie schimbat, în principal, este atitudinea și mentalitalitatea celor care sunt implicați în aplicarea măsurilor specifice de apărare a drepturilor omului. Colaborarea și parteneriatul interinstitutional și cu societatea civilă s-a regăsit în toate exemplele de bună practică prezentate, demonstrând că nu doar statul ci și autoritățile locale și cetățenii trebuie să se simtă responsabili pentru asigurarea respectării drepturilor omului, proiectele pilot finanțate în programele din cadrul mecanismelor SEE și norvegian reprezentând doar baza pentru trecerea la o altă fază ulterioară, cu impact la nivel structural”.