Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Servicii sociale integrate pentru 496 copii, adulți și vâstnici din două comunități rurale vulnerabile din județul Bihor

Servicii sociale integrate pentru 496 copii, adulți și vâstnici din două comunități rurale vulnerabile din județul Bihor

În județul Bihor, autoritățile locale ale municipiului Marghita, împreună cu trei organizații non-guvernamentale – Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia, a derulat un program integrat pentru dezvoltarea  a două comunități vulnerabile, satul Cheț și Comuna Finiș.

Parteneriatul public-privat inovator a dezvoltat servicii sociale integrate pentru 496 de membri ai celor două comunități rurale vulnerabile: “70 de copii din Chet și 86 din Finiș beneficiază acum de servicii de afterschool, în timp ce 55 de părinți sau bunici din Chet și 61 din Finis au acces la servicii de educație parentală. De asemenea, aproximativ 50 de persoane din Chet și 94 din Finis, care includ tineri sub 25 de ani, tineri care nu urmează niciun program educațional sau de formare profesională, șomeri și persoane inactive, au fost integrate în programe de ocupare. În plus, în Cheț se oferă servicii sociale pentru 80 de vârstnici (centru de zi, îngrijire la domiciliu și masă pe roți). Toți cei 496 de participanți la proiect beneficiază de servicii socio-medicale de calitate”, potrivit reprezentanților proiectului.

De asemenea, prin proiect au fost realizate lucrări de reparații la clădirea Centrul tip Afterschool Sf. Martin din Ioaniș, intervenții care au transformat toate spațiile clădirii în locuri adaptate nevoilor beneficiarilor.

„Acordăm un ajutor suplimentar în depășirea stării de vulnerabilitate beneficiarilor de servicii din Cheț prin servicii de curățare a hainelor; drept pentru care am achiziționat o mașină de spălat/uscat a hainelor. Iar pentru întărirea identității locale, am realizat Monografia Satului Cheț și Cartea de rețete locale din Cheț, care reprezintă eforturile noastre de a păstra și promova moștenirea culturală și tradițiile locale din Satul Cheț, aducând împreună membrii comunității într-un demers comun de celebrare a identității și istoriei noastre”.

Odată cu finalizarea proiectului, beneficiarii proiectului, din comunitățile Chet și Finis, au exprimat un nivel crescut de satisfacție privind serviciile integrate furnizate. Acest lucru demonstrează impactul pozitiv al proiectului asupra vieților oamenilor și angajamentul echipei în asigurarea unei dezvoltări durabile și incluzive în Județul Bihor. Proiectul este un exemplu de colaborare între autoritățile locale, ONG-uri și parteneri internaționali, subliniind că prin eforturi comune se pot aduce schimbări semnificative în comunitățile vulnerabile.

Echipele de proiect au fost formate în abordarea restaurativă și au dezvoltat competențe sociale esențiale, beneficiind totodată, de transfer de bune practici din partea experților norvegieni. Patru schimburi de experiență între partenerii români și două în Norvegia au contribuit la îmbogățirea cunoștințelor și la îmbunătățirea practicilor aplicate în comunitățile dezavantajate.

Practicile restaurative, demonstrate ca fiind un model eficient în aceste comunități dezavantajate din punct de vedere socio-economic, stau la baza celor două centre de resurse din Chet și Ioanis. O rețea consolidată s-a dezvoltat prin întâlniri personale și organizarea cu succes a două conferințe internaționale privind practicile restaurative, la care au participat experți din România, Ungaria și Belgia.

Proiectul „Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor” s-a derulat în perioada septembrie 2021 – februarie 2024 și a fost implementat de Municipiul Marghita, în parteneriat cu Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia. Proiectul a beneficiat de o finanțare în valoare de 794.261 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului ”Dezvoltare locală”, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia, https://restaurativecommunity.eu/