
“Construim împreună”, competiția de microgranturi menită să susțină adoptarea unor soluții sustenabile de dezvoltare a comunităților vulnerabile din comuna Racoș, județul Brașov
Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov derulează, cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021, o campanie inedită de combatere a discriminării în comuna Racoș din județul Brașov. Campania își propune să contribuie la îmbunătățirea situației comunităților vulnerabile de romi care trăiesc la periferia satelor Racoș și Mateiaș. Inițiativa este parte a proiectului „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere”, care a reușit, în ultimii doi ani de implementare, să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor acestor comunități, prin asigurarea accesului la servicii sociale, medicale, educaționale, de ocupare și locative pentru peste 600 de persoane vulnerabile din comună.
Pentru a încuraja și sprijini implicarea membrilor comunității în identificarea și soluționarea problemelor sociale sau de altă natură cu care se confruntă, inițiatorii proiectului au organizat competiția de propuneri de proiecte comunitare „Construim împreună”, care a oferit posibilitatea cetățenilor de a-și exprima ideile și de a contribui la crearea unui mediu mai bun pentru toți locuitorii comunei.
În urma lansării competiției de propuneri de proiecte, inclusiv prin anunțuri răspândite în comunitate, au fost depuse 6 microproiecte, dintre care 4 au fost selectate pentru a primi sprijin financiar.
Competiția de proiecte comunitare a fost primită cu entuziasm de localnici, propunerile lor urmărind rezolvarea unor probleme importante pentru comunitatea locală, din domeniile educației, sănătății, culturii, petrecerii timpului liber și protecției mediului înconjurător.
“Este o veste minunată că patru dintre proiectele înscrise au fost desemnate câștigătoare și vor beneficia de sprijin financiar pentru implementare. Această inițiativă va aduce, fără îndoială, beneficii semnificative comunităților din satele Mateiaș și Racoșul de Jos. Dorim să transmitem sincere felicitări echipelor câștigătoare, pentru creativitatea și dedicarea lor în formularea proiectelor. De asemenea, vrem să mulțumim tuturor participanților pentru implicarea în această competiție. Eforturile lor, remarcabile, au făcut posibilă transpunerea în viață a acestei inițiative, cu impact pozitiv în comunitate. Cu un buget alocat de 20.000 de lei, suntem încrezători că cele patru proiecte selectate vor aborda eficient și sustenabil problemele din comunitățile Racoș și Mateiaș. Prin colaborare și angajament, vom continua să promovăm dezvoltarea durabilă și schimbările pozitive în Racoș”, au declarat reprezentanții proiectului.
Ideile selectate vin în întâmpinarea nevoilor de amenajare a unor spații de relaxare și educație nonformală (”Grădina interactivă a creativității”), de facilitare a accesului la literatură și cultură într-un mod inovator și captivant (”Insula de lectură și cultură”), de amenajare și dotare a unui spațiu de joacă în aer liber și de dotare cu echipamente sportive a sălii de sport din cadrul Școlii Primare „Ioan Iosif” din Mateiaș.
Proiectele câștigătoare vor fi puse în practică în perioada martie – aprilie 2024, sub coordonarea cadrelor didactice, activitățile propuse bazându-se pe voluntariat social și participare activă, cu implicarea elevilor din clasele primare și gimnaziale din satele Mateiaș și Racoșul de Jos, într-un demers menit să întărească coeziunea socială la nivel comunitar.
Proiectul „RACOȘ – Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunități și Susținere” se desfășoară în perioada septembrie 2021 – martie 2024, fiind implementat de Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, în parteneriat cu Asociația Îngrijire ACASĂ, Asociația de Servicii Sociale SCUT și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 1.112.948,68 euro, oferită de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021. Fondurile au fost asigurate prin intermediul Programului Dezvoltare locală, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Mai multe informații despre proiect sunt accesibile pe pagina web a acestuia: https://addjb.ro/proiecte/racos