Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > 113 profesioniști din 11 centre comunitare au contribuit la  îmbunătățirea calității vieții a peste 1.800 de persoane din peste 50 de localități din județele Bacău și Vrancea

113 profesioniști din 11 centre comunitare au contribuit la  îmbunătățirea calității vieții a peste 1.800 de persoane din peste 50 de localități din județele Bacău și Vrancea

Peste 1.800 de copii, tineri, adulți și vârstnici, din peste 50 de localități preponderent rurale din județele Bacău și Vrancea, au găsit sprijinul necesar îmbunătățirii calității vieții lor în cadrul unui amplu program de intervenție în sprijinul comunităților vulnerabile derulat cu sprijinul Granturilor Norvegiene 2014-2021, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. Alături de reprezentanții partenerilor de proiect, DGASPC Vrancea și Centrul de Politici și Servicii de Sănătate București, inițiatorii proiectului au prezentat public, în data de 26 martie 2024, principalele rezultate obținute în cadrul proiectului “ASIGUR Bacău și Vrancea (Aria-de-Servicii-Integrate-Guvernate-local-cu-Respect Bacău și Vrancea)”.

“Am parcurs un drum presărat cu mari provocări, dar și cu satisfacții, am învățat lecții valoroase de la copiii, tinerii și adulții cu dizabilități pe care i-am sprijinit și am creat, împreună, modele ce pot fi replicate și în alte comunități din cele două județe. Implicarea directă și suportul celor 50 de UAT-uri partenere, în toate activitățile derulate, au făcut ca munca celor 113 profesioniști (coordonatori locali, asistenți sociali, mediatori și lucrători comunitari, dar și membri ai echipei de management) să progreseze considerabil în comunitățile de intervenție. În rezumat, s-ar traduce cam așa: dezvoltarea unui parteneriat public-privat eficient, crearea de servicii sociale de tip integrat care au acoperit domenii precum sănătatea, educația, îngrijirea socio-medicală și psihologică. Feedback-ul pozitiv primit de la copiii, tinerii și adulții noștri ne confirmă impactul cert, obținut în îmbunătățirea calității vieții lor”, potrivit reprezentanților proiectului.

Demarat în aprilie 2021, proiectul a inclus înființarea a 11 centre comunitare prin intermediul cărora inițiatorii au reușit să ajute un număr de 1809 copii, tineri, adulți cu dizabilități precum și membrii familiilor acestora, să fie mai siguri pe șansele lor de integrare în viața socială, mai sănătoși și mai independenți. Beneficiarii proiectului au participat la sesiuni de educație parentală, întâlniri de evaluare, informare și consiliere psiho-socială, programe de intervenție psihologică, logopedică și de kinetoterapie, ateliere tematice și grupuri de sprijin. Centrele comunitare funcționează în localitățile Berești Bistrița, Mănăstirea Cașin, Podu Turcului, Faraoani, Palanca, Ștefan cel Mare, Filipeni, Plopana, Valea Seacă (județul Bacău), Gugești, Odobești (jud. Vrancea).

Unul dintre  tinerii beneficiari este Bogdan, care, în urma suportului în plan psihic primit în Centrul Comunitar de la Podu Turcului, a găsit resorturi să scrie poezii și să se implice voluntar în activitățile dedicate copiilor din Centru. În vârstă de 36 de ani, afecțiunile psihice (depresia și schizofrenia), l-au purta încă de la vârsta de 20 de ani, prin mai multe spitale și sanatorii. La Centrul comunitar, Bogdan a găsit confort și alinare, este ascultat și consiliat fără să fie judecat, după cum singur mărturisește: “Am mare nevoie să vorbesc cu cineva despre necazurile mele, cu cineva care nu mă judecă, ci doar îmi dă sfaturi. Mergând acolo nu mă mai simt singur…acolo am prieteni, am o familie”. Starea îmbunătățită în care se găsește astăzi Bogdan, se datorează participării acestuia la ședințe de evaluare și consiliere psihologică, la ateliere de educație pentru sănătate și de creație, precum cele de iconografie.

Un accent deosebit, care a venit ca un răspuns la nevoile comunităților de intervenție, a fost pus pe identificarea problemelor medicale, în acest sens  fiind efectuate analize medicale, investigații de specialitate și derulate activități de educație pentru sănătate și de prevenție a bolilor cu incidență mare a mortalității.

Proiectul ”ASIGUR Bacău și Vrancea (Aria-de-Servicii-Integrate-Guvernate-local-cu-Respect Bacău și Vrancea)” se desfășoară în perioada aprilie 2021 – martie 2024 și este derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea și Fundația ”Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate”. Proiectul și-a propus să asigure acces la servicii sociale integrate pentru 1.250 de persoane din 50 de localități din județele Bacău și Vrancea. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 2.394.571 de euro, oferită de Granturile Norvegiene 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.