Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Grădiniţă nouă la Budila, construită cu sprijinul Granturilor SEE

Grădiniţă nouă la Budila, construită cu sprijinul Granturilor SEE

O grădiniță nouă cu program prelungit, un cabinet medical și unul stomatologic, precum și programe de educație parentală și de prevenire a abandonului școlar sunt realizările înregistrate în urma implementării proiectului „Cheia viitorului – incluziune socială în comuna Budila”. Rezultatele înregistrate la nivelul comunității de romi din Budila au fost posibile datorită sprijinului financiar oferit de Granturile SEE, prin intermediul Programului de Dezvoltare Locală.

Inaugurarea noii grădinițe a avut loc în data de 23 aprilie 2024, prilej cu care inițiatorii proiectului au organizat și un eveniment de prezentare a principalelor rezultate înregistrate în ultimii 2 ani în cadrul proiectului.

“Programul implementat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE a acontribuit la creșterea incluziunii și abilitarea romilor vulnerabili și a persoanelor care trăiesc în condiții socio-economice similare, din comuna Budila, prin furnizarea de servicii integrate pentru aceste familii vulnerabile și dezvoltarea capacitatii individuale a membrilor familiilor. Grădinița cu program prelungit nou construită are 5 săli de clasă, 2 săli de mese, bucătărie utilată, cabinet medical pentru asistență medicală, cabinet stomatologic, vestiare și spatiu de joacă”, potrivit reprezentanților proiectului.

De asemenea, a fost derulat un program de educaţie parentală, unul de prevenire a abandonului şcolar, unul de ocupare, dar şi o campanie antidiscriminare. În total, activitățile proiectului au implicat 1.335 persoane şi familii de etnie romă, vulnerabile (între care 95 de copii preşcolari şi 770 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani), precum şi 565 de membri ai comunităţii aparţinând populaţiei majoritare, cărora li s-a adresat campania de sensibilizare cu privire la discriminarea romilor.     

Acest proiect este extrem de necesar comunităţii din Budila, îndeosebi familiilor vulnerabile. Accesul la educaţie şi asigurarea unor condiţii cât mai bune pentru copii în procesul educativ reprezintă, într-adevăr, cheia care le deschide uşile unui viitor în care să nu mai fie categorisiţi drept vulnerabili. Acesta este motivul pentru care, în limita atribuţiilor care îmi revin, am sprijinit, împreună cu conducerea Consiliului Judeţean, demersurile pentru finalizarea acestui proiect”, a declarat prefectul județului Brașov, domnul Cătălin Văsii.

Proiectul „Cheia viitorului – incluziune socială în comuna Budila” se desfășoară în perioada ianuarie 2021 – aprilie 2024 și este derulat de Comuna Budila, județul Brașov, în parteneriat cu Asociația Sprijin și Dezvoltare din Brașov. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 999,355 de euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală, derulat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.