Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > 800 de locuitori din Albești și Săveni, informați cu privire la importanța combaterii discriminării și a incluziunii sociale a romilor

800 de locuitori din Albești și Săveni, informați cu privire la importanța combaterii discriminării și a incluziunii sociale a romilor

Autorităților locale din Albești și Săveni, județul Botoșani, au reușit să promoveze incluziunea socială, abilitarea romilor și combaterea discriminării în rândul a peste 800 de persoane vulnerabile. Demersul este parte a proiectului “Servicii integrate și sociale pentru dezvoltarea persoanelor defavorizate”, care a reușit să îmbunătățească accesul la servicii integrate de asistență socială, educație, sănătate și ocupare pentru cei mai vulnerabili dintre locuitorii celor două localități.

Inițiatorii proiectului au organizat,  în perioada mai 2023 – aprilie 2024, 6 campanii de informare în vederea combaterii discriminării.

“Ultima campanie s-a desfășurat pe 22 aprilie 2024 la Albești si 23 aprilie 2024 la Saveni., în județul Botoșani și au participat în total un număr de 134 persoane. Participanții au manifestat un interes deosebit pentru subiect și au participat activ la discuțiile și activitățile desfășurate în cadrul campaniei, care au fost centrate pe: importanța educației pentru sănătate și pe modul în care aceasta poate contribui la prevenirea bolilor, beneficiile unui stil de viață sănătos și facilitarea accesului la servicii medicale de calitate”.

Aceste campanii au fost un pilon esențial al proiectului, oferind comunităților din Albești și Săveni o oportunitate vitală pentru a contribui la edificarea unei societăți mai echitabile și mai incluzive. Temele abordate în cadrul acestor campanii au fost extrem de variate și relevante pentru provocările sociale actuale și fiecare temă a adus în discuție aspecte cheie ale discriminării și incluziunii sociale:

• „Marginalizarea socio-teritorială a comunităților de romi, mecanisme de integrare socială și prevenire a discriminării”

• „Egalitatea de șanse pe piața muncii”

• „Cunoașterea și afirmarea drepturilor și responsabilităților”

• „Etichetele sociale și discriminarea: concept, forme și impactul asupra dezvoltării personale”

• „Importanța educației cu accent pe caracterul său preventiv”

• „Educația pentru sănătate. Prevenție, stil de viață sănătos, acces la servicii medicale”

Una dintre cele mai semnificative realizări ale acestor campanii a fost faptul că beneficiarii au dobândit cunoștințe și abilități esențiale în domeniul angajării. Prin prezentările și sesiunile practice oferite în cadrul campaniilor, aceștia au învățat despre procesul de căutare a unui loc de muncă, despre egalitatea de șanse pe piața muncii, despre elaborarea unui CV, despre pregătirea pentru interviuri și despre oportunitățile de angajare din proximitate. Astfel, s-au creat noi oportunități pentru integrarea lor pe piața muncii și pentru îmbunătățirea situației lor socio-economice.

În plus, beneficiarii au fost informați în detaliu despre drepturile și responsabilitățile lor. Prin prezentările specializate și sesiunile de discuții, aceștia au căpătat încredere în capacitatea lor de a face față situațiilor legate de drepturi și de a-și exercita responsabilitățile în societate. Aceste cunoștințe au fost cruciale pentru consolidarea identității și a statutului lor în comunitate.

De asemenea, campaniile de informare au oferit beneficiarilor acces la informații vitale despre serviciile medicale și de educație disponibile pentru ei și familiile lor. Aceștia au înțeles importanța îngrijirii sănătății și a educației pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Astfel, s-au creat premisele pentru îmbunătățirea stării lor de sănătate și pentru creșterea nivelului lor de educație.

Complementar, 120 de copii de etnie romă în risc de abandon școlar/părăsire timpurie a școlii din cele 2 comunități din judetul Botoșani au beneficiat de servicii socio-educaționale și 120 de părinți au participat la sesiuni de consiliere și sprijin psihosocial.

Proiectul „Servicii integrate și sociale pentru dezvoltarea persoanelor defavorizate” se desfășoară în perioada martie 2022 – aprilie 2024 și este implementat de Comuna Albești, în parteneriat cu orașul Săveni, Asociația Iubire și Încredere și Asociația Pro Roma. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 980.124 euro, oferită de Granturile SEE 2014-2021, prin intermediul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Mai multe informații despre proiect puteți obține accesând pagina web a acestuia: https://centrulcomunitaralbesti.ro/