Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Conferința internațională „Între Legalitate și Moralitate: Dreptate pentru Persoanele cu Dizabilităţi Mintale”, prilej de bilanț pentru proiectul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi,” implementat de Centrul de Resurse Juridice

Conferința internațională „Între Legalitate și Moralitate: Dreptate pentru Persoanele cu Dizabilităţi Mintale”, prilej de bilanț pentru proiectul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi,” implementat de Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au organizat conferință internațională, destinată judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali, medicilor psihiatri și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 aprilie 2024, la București, fiind organizată în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, sprijinit financiar de Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Dezvoltare locală, care are ca scop îmbunătățirea implementării hotărârilor CtEDO și a Deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale private de libertate. În acest context, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au condamnat România în 16 cauze care vizează încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale, închise în spitale de psihiatrie, locuri de deţinere şi alte facilităţi.
Conferința a avut un format interactiv:, incluzând o serie de prelegeri plenare, în cadrul cărora s-a discutat situația actuală cu privire la drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități mintale și maniera în care sunt percepute și protejate în România, luând ca punct de plecare expertiza CRJ și ateliere pentru explorarea modului în care sunt protejate drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și reformele necesare în sensul adoptării și transmiterii Comitetului de Miniștri a Planului de acțiune în sănătate mintală.

„Monitorizările inopinate, acțiunile în instanță şi investigațiile jurnalistice, au evidențiat în continuare lipsa de expertiză în privința tratării cu demnitate a acestor persoane. În contactul cu autoritățile romane, persoanele cu dizabilități întâmpină un tratament cel mai adesea inuman si degradant”, potrivit reprezentanților proiectului.

Să facem invizibilul vizibil – un slogan pe care îl copiez cu nesaț. Acest îndemn se potrivește mult mai bine cu situația persoanelor nevăzute, cu dizabilități, ascunse după dealuri, unde viața are alta însemnătate. Proiectul la a cărui conferința ne aflăm astăzi chiar a reușit să impulsioneze lucrurile”, a declarat, în cadrul evenimentului, .domnul Cătălin Popescu, consilier al Procurorului General, Ministerul Public.

La rândul său, doamna Laura Ielciu, șef Secţiune în Departamentul pentru Executarea Hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat activitatea inițiatorilor proiectului „Implicarea CRJ a fost esențială, mai rar intervin organizațiile societtății civile în executarea hotărârilor CEDO. Ar trebui să se întâmple mai des. La fel e excepțional să existe un parteneriat cu un minister al statului. Cursurile multidisciplinare CRJ au acoperit o carență semnificativă”.

În acest sens, rezultatele proiectului includ o aplicație mobilă „Ceasul Bun” și o platformă web adresate persoanelor instituționalizate în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie care vor să semnaleze eventuale abuzuri, 8 anchete jurnalistice care au documentat nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și realizarea unei campanii de conștientizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale rezidente în centre sociale în social media care a ajuns la cel putin 300,000 de persoane. De asemenea, inițiatorii au abilitat peste 500 de specialiști – judecători, procurori, avocați, psihologi, medici, asistenți sociali, autoreprezentanți, în vederea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilității, cu precădere dreptul de a avea acces efectiv și egal la justiție și au creat o rețea de specialiști în domeniul sănătății mintale pe lângă instanțe și parchete prin instruirea a 30 de psihologi/psihopedagogi selectați la nivel național. În plus, o dezbatere națională a fost organizată privind Planul național de acțiune pentru prevenirea relelor tratamente în spitale și centre rezidențiale psihiatrice. Planul va fi înaintat de Guvernul României către Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante din cadrul Consiliului Europei.

Totodată, inițiatorii proiectului au efectuat 20 vizite de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități în instituții, urmate de sesizări oficiale către autorități publice, regionale sau naționale, precum Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății. De asemenea, 3 plângeri penale au fost formulate de către CRJ pentru apărarea drepturilor sau intereselor legitime ale persoanelor cu dizabilităţi în două dosare penale.

Implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proiectul „AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități” se derulează în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2024, beneficiind de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).