Peste 1,300 de copii și adulți de etnie romă din localitățile Târnăveni, Zagăr și Viișoara, beneficiarii unui amplu proiect de incluziune socială
Un proiect derulat de Fundației Buckner, alături de Primăria Orașului Târnăveni și Primăria Comunei Zagăr a adus schimbarea în viețile a peste 1,300 de copii și adulți de etnie romă, din localitățile Târnăveni, Zagăr și Viișoara. Este vorba de proiectul “Educând prezentul pregătim viitorul”, sprijinit financiar de Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Dezvoltare locală, care a reușit să furnizeze un pachet de servicii integrate educaționale, sociale și medicale, contribuind la creșterea gradului de incluziunea socială a romilor din localitățile de interventție aflați în situații vulnerabile.
Grupul țintă propus al proiectului cuprindea 1.335 de persoane, dar la finalul proiectului numărul total de beneficiari ai acestuia – copii, tineri și adulți – a depășit numărul de 1360 de persoane. Acestea au fost persoane provenind din comunități marginalizate și marcate de situații de vulnerabilitate, risc crescut de sărăcie și excluziune socială, din Municipiul Târnăveni, comuna Zagăr și comuna Viișoara.
„După 23 de luni de muncă susținută, acest moment ne-a inspirat și o oarecare tristețe fiindcă am pus punct unui capitol care ne-a provocat, ne-a ajutat să ne dezvoltăm și ne-a dat oportunitatea să ne extindem și să oferim servicii unui număr de peste 1.300 de persoane. Dar a fost și un moment de bilanț și de bucurie privind în urmă la rezultatele obținute și la impactul pe care l-au avut activitățile. Mulțumim invitaților care ne-au onorat cu prezența sărbătorind împreună cu noi, și mulțumim întregii echipe care cu dedicarea și profesionalismul lor au contribuit la succesul proiectului”, au subliniat importanța demersului lor, reprezentanților proiectului, în cadrul evenimentului de bilanț al proiectului.
Intervenția a contribuit la îmbunătățirea nivelului socio-educațional pentru 413 copii și tineri și 691 de adulți prin dezvoltarea și acordarea timp de 23 de luni a unui pachet de servicii socio-educaționale menit să ducă la creșterea nivelului de abilitare precum și la creșterea calității procesului educațional și a performanțelor școlare.
Serviciile pentru copii și tineri au fost oferite prin intermediul a trei centre de zi – Centrul de zi Buckner din Târnăveni și alte două centre de zi nou-înființate și licențiate în cadrul proiectului în Comuna Zagăr și în satul Ormeniș, Comuna Viișoara, precum și prin programe de tip școală-după-școală și remediale pentru 100 de elevi de școală primară și alți 100 de liceeni din Târnăveni. Toți acești copii au beneficiat de o masă caldă în fiecare zi de participare la activități, de transport, de materiale educaționale, produse de igienă, excursii, activități artistice, activități ludice și de dezvoltare personală, pe lângă sprijinul primit pe plan educațional.
În ce mod a sprijinit proiectul adulții din cele trei localități? 140 de mame au beneficiat de un program de consiliere parentală și 140 de elevi ale claselor 5-12 au beneficiat de consiliere vocațională timp de 20 de luni. 488 de adulți au beneficiat de evaluare și orientare profesională în vederea integrării pe piața muncii interne timp de 9 luni.
Proiectul a cuprins și o campanie anti-discriminare în vederea reducerii gradului de discriminare al membrilor comunităților rome derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului Târnăveni ca partener, și un curs de comunicare inter-culturală pentru 12 cadre didactice de la unitățile de învățământ liceal din Târnăveni, susținut de un formator de etnie romă.
Tot în cadrul proiectului a fost elaborat un Manual de bune practici în activitatea centrelor de zi în beneficiul comunităților vulnerabile de către echipa de proiect, un manual care își propune să fie o resursă pentru organizații sau instituții care doresc înființarea de centre de zi, acesta oferind informații cu privire la baza legală, procedura de licențiere, proceduri de lucru, resurse umane și materiale necesare funcționării unui centru de zi conform standardelor minime, precum și informații, sugestii, experiențe ale echipei Fundației Buckner dobândite de-a lungul anilor de funcționare a Centrului de zi din Târnăveni înființat în 2007.
Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială prin Programul Dezvoltare locală, proiectul „Educând prezentul, pregătim viitorul” a fost derulat de Fundația Buckner, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târnăveni și cu Primăria Comunei Zagăr. Proiectul s-a desfășurat în perioada martie 2022 – februarie 2024, beneficiind de o finanțare de 891.928 de euro, oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.