Copyright 2019 FRDS

Back
FRDS - Programul Dezvoltare Locala > Noutati  > Locuințe noi pentru 73 de familii de la Pata Rât

Locuințe noi pentru 73 de familii de la Pata Rât

Alte 42 de familii din zona defavorizată Pata Rât se mută, începând cu luna mai, în noi locuințe în Cluj-Napoca și în zonele înconjurătoare, cumpărate de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADIZMC) în cadrul proiectului „Intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj”, derulat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014-2021.

În total, demersul ADIZMC a reușit să reloce 73 de familii vulnerabile din Pata Rât, 31 dintre acestea având posibilitatea să se mute în casă nouă încă de anul trecut. Fiecare locuință socială este dotată cu electrocasnice (aragaz cu hotă, mașină de spălat, frigider) și mobilier (birou, șifonier, comodă). Familiile relocate vor plăti o chirie lunară modică, în cuantum de 150 lei/lună.

Contractele pentru predarea ultimelor 42 de apartamente situate în Apahida, Florești, Cluj-Napoca și Baciu au fost semnate marți 30 aprilie 2024, moment ce a marcat finalizarea proiectului inițiat în luna decembrie 2019.

 „A fost o zi plină de emoție pentru noi, întreaga echipă de proiect. A fost încununarea unei munci de câțiva ani și un moment de mare satisfacție profesională. Mai important, însă, a fost un moment de justiție socială, credem, pentru comunitatea din Pata-Rât”, a declarat managerul de proiect, Monica Gräff, marți 30 aprilie 2024, în cadrul procedurii de semnare a noilor contractelor de închiriere a locuințelor către noii lor locatari.

Proiectul nu a constat doar în oferirea de locuințe, ci a însemnat și un permanent sprijin pentru peste 1.200 de persoane, inclusiv pentru accesarea prestațiilor sociale cuvenite, susținerea educației, asistență medicală sau ajutor de urgență pentru comunitate când a fost cazul.

„Încheiem un proiect lung, complex și foarte greu, dar frumos, prin prisma rezultatelor obținute. Miza acestuia a fost să contribuim la desegregarea zonei de la Pata-Rât. Echipa de proiect cred că s-a achitat admirabil de această sarcină, pe toate componentele: locuire, educație, sănătate etc. Țin să îi felicit pe toți cei implicați în acest efort. Miza, pentru noi, sunt, în principal, tinerii, cei care merg la școală. Ei sunt generația pentru care marginalizarea trebuie să însemne doar o amintire urâtă. Îmi doresc să îi văd la licee bune și la facultate și îi asigur că noi vom fi lângă ei și familiile lor, în continuare, de câte ori va fi nevoie”, a declarat directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.

Finanțat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), prin Programul “Dezvoltare locală”, proiectul „Intervenții integrate replicabile pentru locuințe incluzive și combaterea marginalizării în Zona Metropolitană Cluj” este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Universitatea Babeș Bolyai și Primăria Bergen din Norvegia. Proiectul s-a desfășoară în perioada decembrie 2019 – aprilie 2024 și beneficiază de o finanțare în valoare de 8,762,355 de euro, oferită de  Norvegia, prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Informații actualizate despre proiect sunt disponibile pe pagina web dedicată acestuia: https://desegregare.ro/