Jurnaliști, în vizită la proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală în județele Buzău și Constanța
Miercuri, 23 octombrie 2023, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a organizat, pentru un grup de jurnaliști, o vizită în teren în județele Buzău și Constanța, la două proiecte finanțate prin Programul Dezvoltare locală: proiectul “ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități” (PN4038), derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în parteneriat cu Fundația “Crucea Alb-Galbenă” Buzău și proiectul “Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport” (PN1038), derulat de orașul Hârșova, jud. Constanța în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal (RAA).
La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor entități mass-media naționale, regionale și locale, precum TV Buzău, Rezon Media Grup, Pulsul Presei și Daniel Mandache, fotojurnalist cu vastă experiență în presa scrisă.
Pe parcursul zilei, jurnaliștii au vizitat un centru de zi și o locuință maxim protejată pentru persoane cu dizabilități din Stâlpu, județul Buzău, înființat de DGASPC Buzău, un cabinet medical dedicate copiilor de la Grădinița Tic Pitic din Hârșova, județul Constanța, înființat de autoritățile locale.
Prima oprire a fost la Stâlpu, acolo unde autoritățile de asistență socială au înființat cu ajutorul Granturilor Norvegiene două noi servicii sociale unice în zonă: centrul de zi Orizont și Locuința maxim protejată Floare de Tei.
“Locuința maxim protejată Floare de tei este unicul serviciu social de acest tip la nivelul județului Buzău, iar centrul de zi este singurul serviciu din mediul rural și care se adresează adulților cu dizabilități din comunitate. Asigurăm servicii 24 de ore din 24 pentru 10 persoane, asigurând respectarea standardelor minime de calitate. Cu excepția serviciilor de baza (găzduire, alimentație, îngrijire), toate activitățile de dezvoltare personală, de reabilitare și recuperare, pot fi desfășurate nu doar în locuința maxim protejată, ci și în aer liber, în comunitate și în spațiile generoase existente în centrul de zi. Centrul de zi Orizont, serviciu social cu capacitate de 30 de locuri, se adresează atât persoanelor adulte cu dizabilități, cât și celor 10 beneficiari ai locuinței maxim protejate, oferind servicii și activități diversificate și adaptate nevoilor individuale pentru fiecare persoană: informare și consiliere individuală sau de grup, consiliere psihologică, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, kinetoterapie, terapie ocupațională și consiliere vocațională și asistență pentru sănătate”, potrivit directorului DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu.
A doua oprire a jurnaliștilor a fost în localitatea constanțeană Hârșova, unde, în prezența reprezentanților autorităților locale și ale partenerului de proiect, Romanian Angel Appeal, au vizitat investițiile finanțate de Granturile SEE, realizate în cadrul Grădiniței Tic Pitic.
“Ne bucurăm că am reușit să dezvoltăm, împreună cu Primăria Hârșova, serviciile de medicină școlară. În cadrul proiectului, cu sprijinul Granturilor SEE, am reușit să construim, dotăm și punem în funcțiune două cabinete medicale școlare: unul la grădinița Tic Pitic și unul la Școala din Port. Proiectul a reușit astfel să dezvolte un serviciu care înainte nu există și care, iată, continuă să ofere servicii copiilor și tinerilor din Hârșova. În paralel, am reușit să oferim activități nonformale unui număr de 450 de copii si tineri, am reusit să organizăm un festival al diversității și, cel mai important, am dezvoltat o strategie de incluziune. Ne bucurăm de parteneriatul pe care l-am avut cu UAT Harsova”, a explicat celor prezenți, Andrei Dobre, coordonator al proiectului “Incluziune și sănătate în PORT (Hârșova) prin educație, arte și sport” din partea partenerului de proiect, Romanian Angel Appeal.
Organizată de FRDS din dorința de a face cunoscut impactul proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală în rândul publicului larg, vizita a permis jurnaliștilor să se familiarizeze cu realitatea din teren și cu nevoile cu care se confruntă comunitățile vulnerabile și, mai important, cu soluțiile identificate și cu instrumentele utilizate de inițiatorii proiectelor finanțate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 pentru a răspunde acestor nevoi. Jurnaliștii de la TV Buzău au surprins deja vizita în teren. Problematica vizată de fiecare dintre cele două proiecte, respectiv creșterea accesului la servicii de bază pentru grupurile dezavantajate și creșterea incluziunii romilor, va face obiectul și altor articole, pregătite de România Pozitivă, Curier Economic și Fiscal (Rezon Media) și Pulsul Presei.